Nijedan dio bakra više nije siguran od krađe

Krađa bakra postaje sve češći problem, a lopovi postaju sve bolje organizirani i suroviji. Bakar je skupa sirovina koja je ključna za mnoge električne uređaje i infrastrukturne projekte, a lopovi ga ciljaju zbog njegove visoke cijene na tržištu.

Šteta od krađe bakra samo u 2022. godini iznosila je oko 6,6 miliona eura, uz više od 2.600 vozova oštećenih tokom ove godine.

Lopovi ne samo da ciljaju željeznicu već i druge lokacije, uključujući gradilišta, i privatne zgrade. Bakar je vrlo tražen pa potražnja za njim raste, posebno u razvijenijim zemljama.

Međutim, pronalaženje i eksploatacija novih izvora bakra postaje sve teže, što dodatno podiže cijene. Kako bude rastao ekonomski razvoj u zemljama kao što su Kina i Indija, potražnja za bakrom će takođe rasti.

Lopovi često prodaju ukradeni bakar izvan EU, kako bi izbjegli kontrolu i sankcije. Ovaj problem postaje sve ozbiljniji i teže se rješava.

Ovaj problem predstavlja ozbiljan izazov i za Njemačku i druge zemlje koje se suočavaju s krađom bakra, kako ekonomske gubitke tako i ometanje infrastrukturnih projekata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79