Nijedan Hercegovac u Vladi RS je pojava koja je već postala i fenomen

Za 17 godina koliko je SNSD na vlasti, samo je Radivoje Bratić iz Nevesinja uspio da sjedne u ministarsku fotelju 2006. godine i rukovodi resorom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede do 2010. Od tada do danas, neko je smatrao da niko sa juga Srpske nije zaslužio dovoljno da uđe na vrata zgrade Vlade.
-Zašto nema Hercegovaca u Vladi RS, već godinama? – Pa imate direktora Elektroprivrede koji je važniji od nekoliko ministara“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, odgovarajući na pitanje novinara BN televizije.

Ovu temu je i u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske pokrenuo i Nebojša Vukanović. Predsjednik Liste za pravdu i red je predlagao i izmjene zakona koje bi predviđale da svaka regija u Republici Srpskoj mora biti zastupljena makar s jednim predstavnikom u izvršnoj vlasti.

-Njemu treba Luka Petrović, jer elektroenergetski sistem ima godišnji prihod milijardu maraka, i on kao generalni sekretar vladajuće partije prebacuje njemu ogroman dio tih sredstava u crne fondove SNSD-a, s kojima se finansiraju izbori. Nedavno je počeo da pravi zgradu Elektroprivrede u Laktašima, u obliku Teslinog kalema. Za SNSD ne može biti bolji direktor jer on samo nazove i kaže treba mi toliko i toliko, naravno dio ostavi i sebi u džep i tako taj nakaradni mafijaški sistem funkcioniše“, kaže Nebojša Vukanović.

Iz navedenog bi se moglo zaključiti da su Miloradu Dodiku potrebni ponizni Hercegovci koji ne traže mnogo u Banjoj Luci, a zauzvrat im on daje odriješene ruke na jugu entiteta RS, pa bi se za Hercegovce u vladajućoj stranci moglo slobodno reći i da povijaju leđa pred onima iznad, a gaze one ispod sebe.

-To je problem kadrovskih rješenja, odnosno pozicioniranja unutar SNSD-a onih ljudi koji nisu uspjeli da se izbore unutar SNSD-a za odgovarajuće pozicije u stranci“, poručuje Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Posmatrajući sa strane, javnost bi mogla da zaključi da nema intelektualaca na jugu RS koji bi mogli da zasijaju na ministarskoj poziciji, poručuju analitičari. Ali niti su Vlade ekspertske niti manjka kandidata, problem je druge prirode, kaže Tanja Topić, piše rtvbn.com.

-Ova rečenica gdje vam se kaže da vam je dovoljan jedan čovjek iz te regije zapravo pokazuje da je nekada bolje biti na nekim drugim važnim fukcijama, direktorskim foteljama u velikim gigantima, nego biti na ministarskoj poziciji. To je zapravo ilustracija mentalnog odnosa prema izvršnoj vlasti“, objašnjava Topićeva.

Očigledno je predstavnicima vladajuće partije u Hercegovini dovoljno da zauzmu direktorske pozicije pomoću kojih gospodare na lokalu. Uz poslušnost vode računa isključivo o sopstvenim interesima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79