Niko neće da se školuje za poljoprivredu. Jednostavno nije više cool biti poljoprivrednik

U Srednjoj poljoprivrednoj školi “Sanus futurum” u Sanskom Mostu započeli su promotivnu kampanju u svim gradovima i općinama na području Unsko-sanskog kantona, kako bi pokušali privući učenike da pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.

Ovo je jedina stručna škola u oblasti poljoprivrede u USK, a proteklih godina dovedena je na sam rub opstanka zbog sve manjeg broja učenika. Prema riječima direktora ove obrazovne ustanove Senada Tičevića, iz godine u godinu upisuju sve manji broj učenika, a trenutno imaju svega 52 đaka.

“Ovih dana organizovali smo posjete učenika završnih razreda osnovnih škola iz drugih lokalnih zajednica, kako bismo im predstavili ono što nudi naša škola. Također, resorno ministarstvo obrazovanja će nam pomoći u subvencioniranju troškova boravka u našem internatu.

Nadamo se da će se u društvu promijeniti percepcija kada se radi o školovanju u poljoprivredi i da ćemo uspjeti pridobiti učenike sa strane”, istakao je Tičević. Prema njegovim riječima, u sklopu škole postoji internat, čiji je kapacitet 80 mjesta, kao i kuhinja, pa je time omogućen i adekvatan smještaj za učenike iz drugih sredina.

Zbog aktuelnih migracija stanovništva, sve su praznije škole na ovim prostorima, što je razlog drastičnom smanjenju broja učenika i u ovoj školi. Među preostalim učenicima, najmanje je onih koji žele da se školuju u oblasti poljoprivrede, pa su problemi škole iz godine u godinu sve veći.

“Sanus futurum” je osnovan prije 25 godina u saradnji sa švedskom organizacijom SIDA i škola je zamišljena kao moderna ustanova za obrazovanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Škola raspolaže velikim prostorom, modernim uređajima te posjeduje vlastitu ekonomiju, voćnjak, mljekaru i druge sadržaje za izvođenje praktične nastave. U ovoj školi učenici se edukuju u oblasti poljoprivredne proizvodnje za zanimanja poljoprivredni, veterinarski i ekološki tehničar pišu Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79