Niko nije kriv zbog propalih 1.342 vakcina

Niko nije kriv zbog propalih 1.342 vakcina


Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković nije kriva što nisu upotrijebljene 1.342 doze vakcine “sputnjik ve” protiv kovida 19 tokom epidemije virusa korona, odlučio je prijedorski Osnovni sud.

Nakon današnje objave presude, postupajući sudija Nebojša Manojlović rekao je da je glavni pretres trajao gotovo godinu dana, da je saslušan veliki broj svjedoka i izveden ogroman broj materijalnih dokaza, te da je postupak pokazao da je u vrijeme virusa korona bilo sistemskih i organizacionih propusta u Domu zdravlja.

U toku suđenja, saslušani su brojni svjedoci, a izvedeni su i obimni materijalni dokazi koji su ukazali na nedostatke u sistemu tokom epidemije. Sudija Manojlović naglasio je odgovornost drugih osoba koje nisu obuhvaćene ovim postupkom, ukazujući na nedostatke u radu glavne medicinske sestre, menadžmentu i rukovodiocima nekih službi u Domu zdravlja Prijedor.

Presuda je uputila Republiku Srpsku na parnični postupak za nadoknadu štete procijenjene na 45.010 KM. Sud je oštećenoj strani ukazao na potrebu pokretanja parnice za obeštećenje.

Optužnica ju je, podsjetimo, teretila da je od polovine marta do 12. aprila u svojstvu službenog lica svjesno prekršila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i tri interna akta jer je donijela odluke da se vakcine “sputnjik ve”, umjesto u profesionalni frižider, odnosno zamrzivač, marke “Esmas”, smjeste u frižider “beko” koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu.

“Svjesno je donijela i odluku da se rashladni uređaj `beko` priključi na neadekvatan UPS stabilizator zajedno sa još jednim frižiderom, ne obezbjeđujući pritom stalni nadzor nad smještenim vakcinama radi reagovanja i priključenja na agregat u slučaju eventualnog prestanka rada opreme, iako je bila dužna i mogla biti svjesna da usljed toga može doći do štete”, bilo je navedeno u optužnici.

Dalje je ukazano da je od 10. do 12. aprila došlo do kvara zamrzivača “beko” u kojem su vakcine bile smještene, usljed čega je prekinut hladni lanac, pa su 1.342 doze postale neupotrebljive, zbog čega veći broj građana nije primio drugu dozu, a nastupila je i imovinska šteta za Republiku Srpsku od 45.011 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija