32003630 – a driver approaching a pedestrian crossing
Nikoga ne brine poskupljenje registracije

Nikoga ne brine poskupljenje registracije


To što bh. građani plaćaju daleko najskuplje registracije putničkih i teretnih motornih vozila izgleda da ne brine nadležne.

Ova situacija je izazvala niz reakcija, uključujući i zahtjev ministra saobraćaja i komunikacija BiH, Edina Forta, za hitnom smjenom rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Iako je prošlo više od mjesec dana od tog zahtjeva, odgovor iz Vlade FBiH još uvijek nije stigao.

Sve je započelo odlukom Agencije da izmijeni tarifu premije i cjenovnik za osiguranje vlasnika vozila. Prema toj odluci, premija osiguranja od automobilske odgovornosti za treće strane poskupjela je, kako se već pisalo, čak do 100 KM. Ova promjena izazvala je negodovanje i mnogo pitanja među građanima i prijevoznicima.

Ministar Forto izrazio je nezadovoljstvo zbog ovakvih odluka i istakao da je neuobičajeno da se takve ključne promjene donose bez konzultacija s državnom razinom, s obzirom na to da Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH reguliše ovu oblast. Kako bi rasvijetlio situaciju, Forto je tražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije.

Međutim, direktor Agencije, Ivan Luburić, iznio je drugačije informacije. Prema njegovom odgovoru na zahtjeve za smjenom, odluku o izmjeni tarifa premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila donijelo je Stručno vijeće Agencije 30. augusta, a ona je stupila na snagu 16. septembra. Luburić je naglasio da poskupljenje nije toliko značajno koliko se prvobitno tvrdilo. Osnovna premija povećana je za 6,2 posto, a točna razina poskupljenja nije iznosila 100 KM kako je prvobitno objavljeno.

U ovakvom ambijentu, uz niz drugih problema, svako poskupljenje nailazi na istu reakciju, posebno iz prijevozničkog sektora, koji se, zbog odlaska više od 6.000 profesionalnih vozača iz BiH i teških uvjeta rada, praktično bori za opstanak.

Zbog toga su zatražili i od ministra da ih primi na sastanak.

”U Sloveniji registracija prikolice od 25 tona košta 80 eura, a kod nas više od 1.800 KM. Registracija kamiona, vučnog i priključnog vozila u BiH izađe od 3.700 do 4.000 maraka, zavisno od kubikaže, pa smo i do 70 posto skuplji od europskih zemalja. Pa mi i putarinu plaćamo dva ili tri puta, kroz gorivo, akcize, namete prilikom registracije, a naš kilometar autoputa skuplji je nego 10 kilometara onog u Njemačkoj” kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS.

Podsjetimo, prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni zakona o obveznom osiguranju u septembru je bio i na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gdje se odvila burna rasprava, koju je tada prenio Raport.

Burna rasprava u Parlamentu Nacrt zakona donio bi postupnu liberalizaciju ovog tržišta koje je trenutno pod nadzorom Agencije za nadzor osiguranja. To podrazumjeva da tržite bude pod nadzorom sve dok BiH ne uđe u EU. Po novim izmjenama navodno su više zaštićeni osiguranici i smanjen je rok za isplatu odštetnih zahtjeva, skraćeni bi bili procesi… Ključna je pak stavka da zakonodavstvo FBiH mijenja rok primjene zajedničke tarife, koju donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH, sa kraja oktobra 2023. godine na 31. prosinac 2026. godine.

“Treba napomenuti da mi u Federaciji plaćamo najskuplju premiju obaveznog osiguranja u regioni, a kvota šteta je 43 posto, a tarifom maksimalna planirana je 76 posto. Dakle razlika je dobit osiguravajućih društava. Tražio sam da se ovaj zakon povuče i uskladi s pravnom stečevinom EU”, naveo je Raguž. –


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija