Nikole Kokanovića (20) dobio 26 mjeseci robije zbog poticanje paljevine na ugostiteljski objekt lokalnog političara

Nikole Kokanovića (20) dobio 26 mjeseci robije zbog poticanje paljevine na ugostiteljski objekt lokalnog političara


 

Pred Osnovnim sudom u Brčkom, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Nikole Kokanovića (20) za poticanje drugih osoba na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara i eksplozije u tom gradu prošle godine.

Za poticanje na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila skupštinskog zastupnika i bacanjem bombe na ugostiteljski objekt, kao i za nedozvoljeno držanje oružja, on je danas nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca, naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Nikola u kafani pretukao maloljetnika, osuđen je na zatvorsku kaznu od 7 mjeseci

Kokanović je optužen da je najprije poticao Nedeljka Trifkovića da, za novac, podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta Uroša Vojnovića.

Kako se navodi u optužnici, on je Trifkovića, pošto je pristao, odvezao do kuće oštećenog pokazavši mu vozilo koje će zapaliti. Trifković je zatim 29. maja oko 2 sata, držeći u ruci plastičnu bocu napunjenu benzinom prišao vozilu koje je bilo parkirano na trotoaru ispred dvorišta porodične kuće Vojnovića, a zatim posipanjem te zapaljive tekućine i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio Vojnovićev automobil.

Usto, Kokanović je optužen i za poticanje na izazivanje opće opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je putem maloljetnog N. M. podmetnut 15. jula, ali i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat “Dos Manos”, u naselju Kolobara, 17. augusta prošle godine.

Deset dana kasnije, Kokanović je uhapšen i odmah pritvoren, a po okončanju proširene istrage, on je pred Osnovnim sudom optužen za izazivanje opće opasnosti, u poticanju. Njemu je istom optužnicom stavljeno na teret i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, jer je neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M 52, koju je N. M. po njegovim uputama aktivirao i bacio na “Dos Manos”.

Tokom suđenja pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, Kokanoviću su dokazane optužbe za poticanje na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila Vojnovića i bacanjem bombe na “Dos Manos”, kao i optužbe koje se odnose na nedozvoljeno držanje eksplozivnih materija.

Rasvijetljena paljevina automobila poslanika Uroša Vojnovića u Brčkom

Za ova krivična djela Kokanović je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca, naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija