Nikšić na RTRS-u: SDA ide u opoziciju, Osmorka želi da ja budem novi premijer FBiH

Nikšić na RTRS-u: SDA ide u opoziciju, Osmorka želi da ja budem novi premijer FBiH


Vlast na nivou Bosne i Hercegovine treba formirati s onima koji su na vlasti u RS-u i zato je SNSD sa partnerima kao izborni pobjednik u RS-u nezaobilazan u konstituisanju vlasti na nivou BiH, rekao je sinoć predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Nikšić je u emisiji Telering RTRS-a rekao da nije realno da vlast na nivou BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a i da Vijeće ministara BiH bez te dvije stranke ne bi moglo ništa da napravi ni u RS-u, ni u FBiH, a bila bi i dovedena u pitanje saradnja sa entitetskim vlastima.

On kaže da je cilj težnja ka zajedničkoj saradnji za dobro svih građana oba entiteta.

– Vlast treba praviti s onima koji su na vlasti i na nivou RS-a zbog saradnje i zbog protočnosti. Vladu u RS-u vodit će SNSD i tu nema nikakve dileme. Dakle, Milorad Dodik je predsjednik RS-a, Radovan Višković je predsjednik Vlade. Dakle, šta ćemo sad? Naraviti Vladu u Federaciji BiH koja će se gledati nišanom? E, ja nisam za to, već sam mišljenja da je bolje da ne pravimo Vladu u Federaciji BiH ako nećemo zajedno sarađivati – rekao je Nikšić.

On je rekao da će u FBiH “Osmorka” i HDZ imati većinu za formiranje vlasti, čime se SDA šalje u opoziciju.

Nakon što je potpisan sporazum “Osmorke” sa HDZ-om, Nikšić je najavio razgovore i sa partnerima iz RS-a sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum.

Kada je riječ o novom premijeru FBiH, Nikšić kaže da na nivou “Osmorke” postoji opredjeljenje da on bude na toj funkciji.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija