Nikšić nakon sastanka sa Čovićem: Izborni zakon nije interes samo HDZ-a, to je interes BiH

Foto: N1

Nakon današnjeg sastanka “Trojke” sa HDZ-om u Mostaru predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je da je dosadašnji tok sastanka bio korektan.

Zamolio je da se gradi odnos povjerenja.

– Imali smo otvoreni razgovor. Zadovoljstvo je da se razgovaralo o mogućnosti formiranja vlasti, a to je ima li dovoljan broj zastupnika i mandata ako se dogovorimo i dalje da prvo u fokus stavimo program u svim ovim oblastima – rekao je lider SDP-a.

Naglasio je kako je bitno da se promijeni sistem i stanje u zemlji, te da je vrijeme da se ponudi nešto novo Bosni i Hercegovini.

Nikšić smatra da vlast treba formirati po programima i istakao je da je ovo značajan iskorak.

– Kapacitet koji stranke “Osmorke” unose u pripremu formiranja vlasti je 13 državnih zastupnika i 39 u Federaciji BiH – rekao je.

Tvrdi da se utakmica vodi za većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, a da danas nije bilo govora o Izbornom zakonu BiH.

– Trgovinom u Tuzli je to narušeno, sad je situacija deset naprema deset. Jedan još ide direktno, a dva kroz takozvani šešir. To je dovoljan kapacitet – naglasio je.

– Izborni zakon nije interes samo HDZ-a, to je interes Bosne i Hercegovine. Danas niko nije postavio nikakav uvjet o bilo čemu. Razgovarat ćemo i sa SNSD-om, ali i s opozicijom. Razgovarali smo i sa SDA, ali smo se jasno postavili – istakao je Nikšić.

– “Trojka” je u Sarajevu pokazala da se može raditi na osnovu programa i nismo sami. Mi predstavljamo kolege koji su ušli sa nama. Uvjeren sam da ćemo iskrenim radom doći do programa. Dogovorili smo da to bude u najkraćim rokovima. Tako bismo ispoštovali rokove za formiranje vlasti – rekao je Nikšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79