Nikšić: Schmidt mi nije najavio mijenjanje izbornog procesa u tekućem ciklusu

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić razgovarao je s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, a poručio je kako je sve proteklo, kao i uvijek, u pozitivnom ozračju i uz uvažavanje stavova SDP-a. Ovaj razgovor dolazi u jeku špekulacija o planu nametanja izborne reforme.

“Smatram važnim za naglasiti da visoki predstavnik nije najavio mijenjanje izbornog procesa u tekućem ciklusu, ali je naglasio važnost zaštite integriteta izbornog procesa, onemogućenja manipuliranja voljom birača i sprečavanja blokada konstituiranja vlasti nakon izbora”, rekao je Nikšić.

Što se tiče usvajanja zakonske regulative nužne za pristupanje EU, Nikšiž kaže da je i ovaj put izrazio skepsu i uvjerenje da to nije realno očekivanje u trenutnom sazivu Parlamenta BiH, sa ovom vladajućom većinom.

“Ističem da gospodin Schmidt nije iznosio nikakve vlastite prijedloge u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, a detaljnije analiziranje ovog pitanja ostavili smo za skori sastanak uživo”, dodao je.

Nikšić je naveo da ga je Schmidt pitao kao bivšeg premijera o viđenju rješenja za onemogućenje blokade formiranja vlasti u Federaciji BiH, što je svakako pitanje od interesa za svakog građanina ovog entiteta, koji već tri i po godine živi sa krnjom Vladom u tehničkom mandatu, čiji su preostali članovi uglavnom više zaokupljeni optužnicama nego svojim poslom.

“SDP BiH u svim razgovorima, kao i uvijek do sada, ostaje dosljedan svojim principima i stavovima da svaka izmjena izbornog zakonodavstva mora ići u smjeru implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, dokidanja diskriminacije i uvođenja modela sličnog onim u državama EU”, zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79