NiP će imati svog kandidata u općini Centar: Šta će Naša Stranka i Mandić?

Foto: Facebook

Uveliko se već prave matematike i predizborne koalicije za lokalne izbore koji će biti održani 6. oktobra.

Iako se Trojka smatra za jednu politički heterogenu koaliciju, lideri tri stranke (SDP, NIP, NS) nisu uspjeli jedinstvo prenijeti i na niže nivoe vlasti.

Najbolje se to vidi u Sarajevu gdje ova koalicija ne funkcionira u dvije od tri općine gdje je Trojka izašla zajedno na prošle lokalne izbore u Kantonu Sarajevo.
Jake turbulencije

Tako koalicije više ne funkcionira u Novom Sarajevu i Centru gdje su turbulencije možda najjače. Tu je očit sukob prije svega između načelnik Srđana Mandića i NiP-a, što je kulminiralo propalim pokušajem opoziva kojeg je pokrenuo upravo NiP.

Zbog toga se ova općina smatra i kao novi test za stranke Trojke. Mandić za sada ima sigurnu podršu samo SDP-a i svoje matične općinske organizacije – Naša stranka Centar.

Očekivano, nema podršku NiP-a.

Zanimljivo je da je, prema informacijama Raporta, sastanak s Mandićem održao i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. Konaković je, kako saznajemo, od Mandića tražio da se ne kandidira te mu nudio poziciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar, što je on odbio.

Lider NiP-a je navodno Mandiću kazao da ne može ‘nagovoriti’ svoju organizaciju da glasa za njega. Mandića to nije poljuljalo. To faktički znači da bi NiP mogao imati svog kandidata za načelnika.

Nema podršku vrha

No, veći je problem po Mandića to što (još) nema podršku svoje stranke, prije svega njenog vrha. Navodno su glavni kočničari Edin Forto i Sabina Ćudić, koja se smatra stvarnim šefom Naše stranke iz sjene.

Ipak, prema Raportovim saznanjima, Mandić ne sjedi mirno i ništa ne prepušta slučaju.

Kako saznajemo, Mandić je odlučan u tome da se ponovo kandidira za načelnika. Spreman je izaći i kao nezavisni kandidat. No, uz to, Mandić ima i spremnu listu za Općinsko vijeće, a navodno je u stvaranju svog plana B otišao toliko daleko da ima i logo kao i slogan za svoju ‘nezavisnu’ kampanju.

Ovakav scenario značio bi raskol unutar Naše stranke, jer Mandić uprkos opstrukcijama vrha ima podršku značajnog članstva koje bi mogao za sobom povući.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79