NiP se oglasio povodom Dana Republike Srpske

U Istočnom Sarajevu će danas, centralnim događajem, biti obilježen Dan RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Tim povodom, reagovali su iz političke partije Narod i Pravda (NiP).

Kako navode, obilježavanje 9. januara u bh. entitetu Republici Srpskoj neupitno je antiustavni čin o kojem je sve rekao Ustavni sud Bosne i Hercegovine kao najviša sudska instanca u našoj zemlji.

Pojašnjavaju da je Ustavni sud BiH jasno se odredio spram 9. januara kao Dana bosanskohercegovačkog entiteta RS što je obavezujuće za sve aktere u Bosni i Hercegovini.

“Insistiranjem na 9. januaru apsolutno se isključuju Bošnjaci, Hrvati i mnogi drugi građani u ovom entitetu. Ovdje je važno naglasiti da je ovakvo obrazloženje zašto 9. januar nije primjeren koristio i Ustavni sud koji je, podsjećamo, upravo dejtonska kategorija i čiji su autoritet prihvatile sve strane potpisnice Dejtonskog sporazuma. Politički lideri su u obavezi poštivati Dejtonski mirovni sporazum kao i odluke Ustavnog suda BiH, a nadležne institucije, u ovom slučaju visoki predstavnik i Tužilaštvo BiH imaju punu odgovornost u tom pogledu. Za mnoge građane bh. entiteta RS kao i za većinu građana BiH 9. januar simbolizira početak agresije i zločina te kao takav ni na koji način ne može biti prihvatljiv”, navode.

Oni smatraju da parada policijskih snaga šalje jednaku poruku kao i svih prethodnih godina bez obzira gdje se održava.

“Takva vrsta javnih parada odašilje poruke koje većina građana doživljava kao prijetnje dok ih istovremeno podsjećaju na strahote koje su proživjeli tokom ratnih godina. Takvim potezima se i sam bosanskohercegovački entitet RS kreće ka međunarodnoj izolaciji jer apsolutna većina država i međunarodnih organizacija odbacuje ne samo 9. januar već i način na koji se obilježavanje organizira. Ovdje je potpuno svejedno u kojem se gradu parada organizira jer je poruka uvijek jednaka”, kažu iz NiP-a.

Izgradnja institucija Bosne i Hercegovine najbolji je odgovor na ovakvu vrstu ponašanja kojem svjedočimo već duže od decenije.

“Potrebna nam je staložena, mudra i dugoročno efikasna reakcija. Najbolji primjer svakako su politike i strategije iz perioda u kojem se radilo na izgradnji Oružanih snaga BiH. Formiranje Oružanih snaga BiH i ukidanje entitetskih vojski neminovno su učinile da ovakve parade i politike budu manje opasne, a danas ne smijemo ni zamisliti šta bi se dešavalo da su opstale entitetske vojske. Politika mudrosti, kompromisa, strpljive i uporne gradnje institucija, uz poštivanje svih specifičnosti naše zemlje, siguran su put koji će ovakve destruktivne politike trajno poraziti. Politike konflikta, populizma i ispraznih prijetnji uz istovremeno urušavanje institucija, pokazalo se da, posljednjih godina, nisu donijele ništa dobro ni državi ni ljudima”, zaključuju iz NiP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79