Ništa od obećanja: Izgradnja tunela Prenj nije započela

Iako je krajem jula ove godine direktor Autocesta FBIH Denis Lasić najavio da će do kraja godine početi gradnja tunela Prenj na Koridoru 5c, od toga nema ništa.

– Do kraja 2023. godine bi trebale biti ugovorene dionice Mostar sjever – Mostar jug, tunel Prenj, kao i tunel Kvanj. Ove godine počinje izgradnja tunela Prenj, najdužeg tunela na koridoru Vc, rekao je Lasić za Fenu 25. jula 2023.

Ipak, prije par dana u intervjuu za Večernji list, Lasić je rekao da se za tunel Prenj, čeka potvrda banke.

Da krenemo s drugom fazom poziva, a to je zahtjev za finansijske ponude. Procjena svih troškova ovog velikog projekta je 550 miliona eura s rokom izgradnje šest godina. S dva velika infrastrukturna projekta, kao što su tunel Prenj i Mostar sjever – Mostar jug, prostor Bosne i Hercegovine bit će u potpunosti povezan s europskim prometnim koridorima, na sjeveru s koridorom X, a na jugu s Jadransko-jonskom autocestom, što će donijeti izravnu korist za cijelo društvo kroz razvoj područja kojima prolazi, gospodarsku zajednicu, ali i turistički potencijal, rekao je Lasić.

Kada bude izgrađen, svojom dužinom i kompleksnošću tunel Prenj će nadmašiti sve do sada izgrađene objekte u regionu. Istovremeno će se raditi dvije tunelske cijevi s po dvije saobraćajne trake u kojima će se saobraćaj odvijati jednosmjerno za svaki pravac.

Tunel Prenj će biti dugačak 10,90 kilometara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79