Njemačka od srijede zatvara gotovo sve, radit će prehrambene trgovine i apoteke

Njemačka će zatvoriti većinu trgovina od srijede, 16. decembra, do nedjelje, 10. januara, te na taj način pokušati obuzdati širenje koronavirusa, rekla je danas kancelarka Angela Merkel.

-Postoji hitna potreba za poduzimanjem akcije – rekla je Merkel nakon sastanka s čelnicima 16 saveznih država Njemačkoj.

Prema sporazumu, otvorene će biti samo prehrambene trgovine i apoteke, kao i banke.

Tokom tog perioda škole će također biti načelno zatvorene, a od poslodavaca će se zatražiti da zatvore firme ili da zaposlenici rade od kuće. Prodaja vatrometa bit će zabranjena uoči novogodišnje noći.

Njemačka je u djelomičnoj blokadi šest sedmica, zatvoreni su barovi i restorani, dok su trgovine i škole ostale otvorene. Neke su regije već uvele oštrije mjere kako je broj zaraženih rastao, javljaju agencije.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj povećao se za 20.200, na 1.320.716, pokazali su u nedjelju podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Broj preminulih porastao je za 321, na 21.787, pokazalo je istraživanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79