Njemačka smanjuje građevinske dozvole, bh. firme gube interes

Njemačka smanjuje građevinske dozvole, bh. firme gube interes


Broj dozvola za rad bh. firmama u Njemačkoj smanjen je, a ni odobreni kontingenti nisu popunjeni zbog manjeg broja prijava firmi. Pad interesa dolazi u trenutku kada Njemačka bilježi značajan pad u izdavanju građevinskih dozvola, što direktno utiče na građevinsku industriju.

Prema najnovijim podacima, vlasti u Njemačkoj izdale su samo 17.600 građevinskih dozvola u junu, što je pad od 19% u odnosu na prošlu godinu. U prvih šest mjeseci 2024. godine izdano je 106.700 dozvola, što predstavlja pad od 21,1%. Najveći pad bilježe dozvole za izgradnju porodičnih kuća, koje su smanjene za 30,9% u odnosu na isti period prošle godine.

Ovaj trend direktno utiče na preduzeća iz BiH koja su ranije imala značajne ugovore na njemačkom tržištu. Sa smanjenim investicijama i manjim obimom poslova, broj bh. firmi zainteresiranih za rad u Njemačkoj također opada. Za nadolazeću detašmansku godinu, koja traje od oktobra 2024. do septembra 2025., predviđeno je 1.910 dozvola za bh. preduzeća, ali ni ovaj broj nije u potpunosti iskorišten.

Smanjen obim poslova u Njemačkoj i nedostatak radnika u BiH ključni su razlozi za pad interesa, navodi za InfoBijeljina Mile Petrović iz Udruženja građevinarstva Republike Srpske.

Savo Erić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva, dodaje da je manjak radne snage dugogodišnji problem, jer su mnogi kvalifikovani radnici već otišli u inostranstvo. Njemačko tržište je i dalje važno za bh. firme, ali se predlaže formiranje konzorcija kako bi se prevazišli izazovi.

Njemačko tržište nekretnina, koje je ranije činilo značajan dio ekonomije, sada se suočava s padom zbog rasta kamatnih stopa i usporavanja investicija. Očekuje se da će ove godine obim stanogradnje u Njemačkoj pasti za 5,4%, što bi moglo smanjiti porezne prihode za pet milijardi eura. Vlada Njemačke priznaje da neće ostvariti svoj cilj od 400.000 novih stanova godišnje, s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija