Njemački mediji predstavili Dodika kao srpskog nacionalistu: “Njihov san je “ujedinjenje svih srpskih zemalja”

Njemački mediji predstavili Dodika kao srpskog nacionalistu: “Njihov san je “ujedinjenje svih srpskih zemalja”


Die Zeit piše o tome kako lider SNSD-a prijeti otcjepljenjem Republika Srpske i želi ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH

Aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini bila je jedna tema njemačkog lista Die Zeit. U kolumni koju potpisuje Michael Thumann, ističe se kako Milorad Dodik prijeti ratom i destabilizuje našu zemlju.

“Naviknuli smo da krize u jugoistočnoj Europi koje se redovito ponavljaju ne shvatamo previše ozbiljno i odbacujemo ih kao nacionalistički folklor. Ali ovaj put bi to zaista mogla biti prijelomna tačka u Bosni i Hercegovini”, navodi se na početku teksta u Die Zeitu, u kojem se konstatuje da je “Daytonski mirovni sporazum iz 1995. godine u opasnosti od kolapsa”.

Prema njihovom viđenju, glavne uloge u ovoj priči igraju srpski nacionalist (Dodik), ruska vlada i bivši njemački ministar (Christian Schmidt).

Njemačke vijesti pišu: Riječ je o miru ili mogućem novom ratu u BiH

Thumann u svojoj kolumni ističe kako Dodik godinama napada državne institucije Bosne i Hercegovine, a prisjetio se i njegovih političkih početaka, vrativši se u 1996. godinu kada je, prema Thumannovim riječima, Dodik osnovao SNSD koji je bio Karadžićeva opozicija.

“Dodik je tada bio prava nada. Danas je nacionalist koji negira ono što je ranije govorio, na primjer da se u Srebrenici 1995. dogodio genocid. Dodik je napravio karijeru kao “novi nacionalist”. I kao takav sada grabi svu moguću moć”, navodi Thumann.

Die Zeit piše o tome kako lider SNSD-a prijeti otcjepljenjem Republika Srpske i želi ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH.

O dolasku Schmidta, Die Zeit ga je predstavio kao bivšeg njemačkog ministra koji ima ogromnu moć odlučivanja u BiH, pa čak i da smjeni domaće političare.

Kako kaže Thumann, zato ga Dodik suludo uspoređuje sa Hitlerom i želi njegov odlazak.

Govoreći o aktivnostima Milorada Dodika, Thumann kaže kako on u svemu tome ima jaku podršku Rusije.

“Rusija je bila jedina zemlja koja je glasala protiv novog visokog predstavnika u Vijeću za implementaciju mira. Christian Schmidt je ipak izabran. U Vijeću sigurnosti UN-a ruski ministar vanjskih poslova tada je pokušao raspustiti Schmidtov ured u saradnji s Kinom. Neuspješno. Prošle sedmice Rusija je spriječila Schmidta da podnese svoje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a”, podsjeća Die Zeit.

Britanski parlament o BiH: Dodik ima podršku Rusije i Srbije, moramo djelovati odmah

Prema riječima Michaela Thumanna, ruska državna politika sažeta je u stavu njihovog stručnjaka za Balkan, Olega Bondarenka.

Bondarenko je, ranije, pričao o “ujedinjenju srpskih zemalja”.

– Ujedinjenje srpskih zemalja pod kišobranom jedne države je neizbježno i samo je pitanje vremena, rekao je Bondarenko.

U zaključku članka navodi se da “u lice Christiana Schmidta puše oštar istočni vjetar”.

“To je san srpskih nacionalista za koji su ratovali od 1992. do 1995. godine, pa sve do genocida u Srebrenici. Upravo protiv tog koncepta potpisan je Daytonski mirovni sporazum 1995. godine. Oštar istočni vjetar puše u lice Christiana Schmidta. Bivši njemački ministar poljoprivrede odjednom je postao spor između velikih sila. Riječ je o mnogo više od njegove pozicije: o miru ili mogućem novom ratu u Bosni i Hercegovini, zaključeno je u članku Die Zeita.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija