Nova nagađanja: Efendić će biti ministar energetike?

Nova nagađanja: Efendić će biti ministar energetike?


Političke stranke već su počele postepeno dijeliti resore i javno govoriti o svojim željama, planovima i ambicijama. Iako nije poznata cijela križaljka, Klix.ba saznaje da su načelno dogovorene određene pozicije.

Vlast u Federaciji BiH planiraju formirati HDZ i stranke Osmorke (SDP, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, NES, BHI Fuad Kasumović, PDA i Za nove generacije iako ta stranka nema federalnih zastupnika, ali je dio grupacije Osmorke na državnom niovu.

Podjela u Vladi FBiH bi prema najavama trebala biti takva da omjer ostane isti. Dakle od ukupno 16 ministarstava HDZ bi trebao dobiti šest, a stranke Osmorke deset. Međutim, neće sve stranke Osmorke dobiti i ministarstva. Kako Klix.ba saznaje ministarske funkcije bi trebale dobiti četiri stranke Osmorke i to SDP, NiP, SBiH i Naša stranka. Te stranke bi međusobno trebale podijeliti 10 ministarstava.

Funkcija premijera je namijenjena za Nermina Nikšića (SDP), a ministarstvo finansija za kadar HDZ-a, s tim što u Vladi FBiH vjerovatno više nećemo gledati Jelku Milićević, koja bi trebala u izvršnu vlast na državnom nivou.

SDP bi u Vladi FBiH trebao dobiti ministarstvo za boračka pitanja, a NiP ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica. Stranka za BiH bi trebala dobiti dva ministarstva i to ministarstvo energije i rudarstva što bi trebao preuzeti Semir Efendić te ministarstvo obrazovanja.

Naša stranka bi trebala također dobiti neko od 10 ministarstava koje bi u raspodjeli pripale Osmorci. A kada je riječ o NES-u, BHI i PDA, te stranke bi trebale dobiti upravljanje u određenim institucijama, kompanijama i slično.

Državni nivo

Osmorka i HDZ bi sa SNSD-om trebali praviti vlast na državnom niovu i na to upućuju dosadašnji pregovori i generalna politička klima. Iako još nema konkretnih potvrda već je izvjesno da bi podjela trebala biti identična kao i u prethodnoj vladi. Predsjedavajuća Vijeća ministara će biti Borjana Krišto, a da će HDZ tražiti još ministarstvo pravde i ministarstvo civilnih poslova.

SNSD će tražiti i vjerovatno dobiti ministarstvo finansija, ministarstvo vanjske trgovine te ministarstvo prometa i komunikacija.

Stranke Osmorke bi trebale međusobno podijeliti ministarstvo odbrane, ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo sigurnosti. A još jedno ministarstvo, na koje se uvijek imenuje neko iz reda Ostalih (ljudska prava i izbjeglice) bi trebalo biti raspoređeno ili Osmorci ili SNSD-u.

Ministarstvo vanjskih poslova se već odavno planira i velike su šanse da će ga dobiti Sabina Ćudić (Naša stranka).

SNSD pozicije planira podijeliti tako da Staša Košarac nastavi obnašati funkciju ministra vanjske trgovine, promet i komunikacije bi mogao dobiti Nedeljko Ćorić, aktuelni ministar saobraćaja u RS-u, dok bi ministar finansija trebao biti Zoran Tegeltija.

Lider NiP-a Elmedin Konaković je nedavno govorio da bi mogao dobiti neku od funkcija u Vijeću ministara (sigurnost, vanjska trgovina, vanjski poslovi i civilni poslovi). Međutim, prema saznanjima Klix.ba postoji velika šansa da Konaković bude izabran za delegata u državnom Domu naroda.

Naime, prije izbora načelni dogovor Trojke je bio da Konaković u slučaju dobrog rezultata na izborima ide za premijera FBiH, a Nikšić u državni Dom naroda ili da se postupi obratno. Međutim, i među članovima Osmorke neki poput SBiH nisu bili da se Konaković podrži za federalnog premijera te je izvjesno da će tu funkciju dobiti Nikšić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija