Nova odlična ideja ministra iz Kantona Sarajevo: Oduzimati vozila od vozača u čijim su rukama automobili oružje?

Vlada Kantona Sarajevo prije nekoliko dana dala je saglasnost za nabavku nove opreme u svrhu jačanja kapaciteta Uprave policije Ministarstva unutrašnih poslova Kantona Sarajevo.

Radi se o nabavci vrijednoj 5.500.000 KM. Kako je naveo resorni ministar Admir Katica, bit će nabavljena dva specijalno-taktička blindirana vozila za izvršavanje operativno-taktičkih poslova i zadataka. Uz to će biti proširen Integrisani balistički identifikacijski sistem (IBIS), što je sistem najsavremenijih uređaja iz polja forenzičke balistike, automatske i digitalne identifikacije tragova vatrenog oružja i razmjene baze podataka. Također, bit će uspostavljena laboratorija za forenzičku DNK analizu.

Ministar Katica u razgovoru za Raport govorio je o jačanju policije, sigurnosnoj situaciji u KS, borbi protiv kriminala i korupcije, ali i o nabavci helikoptera i drugim vrlo značajnim temama za građane Kantona Sarajevo.

Vrlo važni projekti

Koliko je ova velika nabavka koju ste najavili značajna za MUP, ali i za Kanton Sarajevo, te koliko će to pomoći u rješavanju krivičnih djela?

Ova investicija od 5,5 miliona KM je vrlo značajna, ne samo za MUP KS, nego za sve stanovnike Kantona Sarajevo. Novom opremom ćemo ojačati istraživački i otkrivački kapacitet naše kriminalističke policije. Individualizacijom počinitelja krivičnih djela putem DNK analize ili identifikacije pojedinih oružja putem IBIS sistema uspijevat ćemo se efiksnije boriti protiv većeg spektra krivičnih djela. Bitno je da te metode neće biti upotrebljavane samo za najteža krivična djela već i za ona manje teža, ali koja također opterećuju naše građane i čine ih nesigurnim. Specijalno-taktička blindirana vozila, kao i druge vojne i specijalističke opreme, u velikoj mjeri ojačat će kapacitete, a posebno naših specijalističkih jedinica koje su vrlo važne za izvršavanje visokorizičnih policijskih zadataka.

Na ovaj način MUP KS postaje jači, opremljeniji i ima veću snagu u otkrivanju i borbi protiv svih oblika kriminaliteta.

Možete li nam kazati da li je planirana još neka značajna nabavka? Koji projekti su, prema Vašem mišljenju, najznačajniji?

Nabavka specijalno-vojne policijske opreme ima veći obuhvat, jer mi ovim jačamo našu specijalističku jedinicu i kriminalističku policiju koja je motor svake policijske organizacije, pa tako i MUP-a KS.

Osim toga, projekt koji se dugo priprema i koji je jako značajan je nabavka helikoptera. To će biti svakako od najveće važnosti za građane Sarajeva, ali i za građane cijele Bosne i Hercegovine. U toku je priprema ovog projekta. Formirana je radna grupa koja priprema tendersku dokumentaciju. Isto tako, već je raspisan konkurs za pilote, aviomehaničare… Potom, tu je i još jedna nabavka jedinistvenih policijskih uniformi. Željno čekamo usvajanje nove uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i da Uprava policije može onda provesti i tu javnu nabavku. Nove uniforme bi na neki način označile jednu novu energiju. Sredstva su osigurana u budžetu Uprave policije.

Nama je svaka nabavka bitna, od cipela za policajce do ostale opreme koja nam nedostaje. Ne nabavljamo opremu bez razloga, bez smisla ili samo zato da trošimo novac građana, nego da ulažemo u njihovu sigurnost u svakom pogledu, od nabavke onog najnužnijeg do najsavremenijeg.

Kada možemo očekivati da se realizira nabavka helikoptera?

Ne bih da nagađam. Radi se o višegodišnjem projektu koji obuhvata nekoliko segmenata. Od nabavke hangara do zapošljavanja pilota, aviomehaničara, ali i nabavke same letjelice. Ne mogu da kažem kada će to tačno biti, ali mogu istaći da ćemo učiniti sve da se što prije realizira.

Oduzimanje putničkih vozila

Priča o body kamerama koje će nositi policijski službenici je izazvala veliku pažnju javnosti. Postoji li mogućnost da se na kraju ipak ovo uvede? Odnosno, kada bi moglo doći do toga?

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova KS izdvojila 490 hiljada KM za nabavku body kamera. Nadam se da će ta javna nabavka biti sto prije provedena od strane Uprave policije i da ce što prije ugledati svjetlo dana. Radi se o vrlo značajnom sredstvu koje štiti integritet policijskih službenika od zlonamjernih prijava neodgovornih građana. S druge strane, štiti građane od zloupotrebe ovlaštenja neodgovornih policijskih službenika. Dosta je prošlo od momenta odobravanja sredstava i raspisivanja javnih nabavki, ali vjerujem da je došlo vrijeme da vidimo body kamere na uniformama naših policijskih službenika.

Nažalost, učestale su saobraćajne nesreće u centru Sarajeva u kojima su stradali pješaci. U kratkom vremenskom razmaku desile su se takve dvije nesreće u Ulici Hamdije Kreševljakovića, skoro na istom mjestu. Hoće li MUP nešto poduzeti? Povećati kazne ili na neki drugi način riješiti problem?

Uprava policije je odmah ulicu Hamdije Kreševljakovića i čitav niz do ulice Zvornička na Grbavici pokrila patrolama koje, koristeći mobilne radarske uređaje, kontrolišu saobraćaj na ovom području. Mi
nećemo stati, preduzimat ćemo sve aktivnosti i dalje.

Neophodno je nastaviti insistirati na oduzimanju vozila od nesavjesnih vozača koji voze tako da im automobili postaju oružje kojim mogu ubiti nekoga. U tim situacijama policijski službenici od nadležnog prekršajnog odjeljenja u Općinskom sudu u Sarajevu traže odobrenje za oduzimanje putničkih motornih vozila. Mislim da je to najefikasnija metoda borbe protiv saobraćajne delinkvencije i protiv prekršilaca zakona koji ugrožavaju živote i sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Također, odobrili smo već instaliranje četiri stacionarna radarska uređaja od Ulice Hamdije Kreševljakovića do Zvorničke ulice.

Svakako, radit ćemo i dalje sa našim mobilnim radarskim uređajima. Formirao sam ekspertni tim koji će, pored ovoga, izraditi plan aktivnosti za Upravu policije u cilju što efikasnijeg suzbijanja saobraćajnih nesreća.

Imamo stabilno stanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo

Kako komentirate trenutnu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo?

Trenutno u KS, prema svim statističkim podacima, imamo trend opadanja kriminaliteta u aprilu. U aprilu ove godine je zabilježeno za trećinu manje krivičnih djela nego u istom mjesecu prošle. Takav trend je stalno zastupljen i on se odnosi kako na ukupnu masu krivičnih djela, tako i na ona iz oblasti protiv imovine, posebno razbojništava i teških krađa. U tim sferama imamo smanjenje broja krivičnih djela.

U suštini gledano, imamo stabilno stanje sigurnosti, premda pojedini nemili događaji narušavaju tu sliku. Jer, svjesni smo da saobraćajne nesreće narušavaju osjećaj sigurnosti građana. Mi to razumijemo i dajemo posebnu pažnju rješavanju tog problema. Borimo se protiv svih pojava koje tište građane i nadamo se, onoliko koliko je moguće, da postižemo adekvatne rezulatate.

Kako biste ocijenili rad Vlade KS?

Mislim da Vlada KS radi dobar posao. Svako u svom resoru daje maksimalan doprinos. Dešavaju se i neke revolucionarne stvari u pogledu jačanja privrede, ali i podrške građanima kroz, primjerice, naknada
za porodilje ili izdvajanja za boračke populacije, ili kroz generacijske projekte u resoru saobraćaja. U tim važnim oblastima nikada do sada se nije pristupalo na ovaj način. Zato sam siguran da u cjelini Vlada KS dobro funkcioniše.

Naš mandat je počeo od januara 2021. godine. Sigurno je svima već vidljivo da smo za tako kratko vrijeme uspjeli mnogo toga uspješnog uraditi za naše građane, za što bi nekima sigurno trebalo i više od
jednog mandata, a mi nismo još ni napola.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79