Nova pravila za ulazak u Schengen: Građani BiH će od maja plaćati 7 eura

Nova pravila za ulazak u Schengen: Građani BiH će od maja plaćati 7 eura


Počevši od maja iduće godine, građani Bosne i Hercegovine, zajedno sa stanovnicima drugih zemalja Zapadnog Balkana, suočit će se s novom obavezom prilikom ulaska u Schengenski prostor.

Naime, svi koji planiraju putovati u zemlje EU, uključujući Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, morat će platiti taksu od 7 eura za odobrenje putne dozvole.

Ova promjena dolazi kao dio novog Evropskog sistema za informacije o putovanju i autorizaciji (Etias), koji će postati obavezan za državljane svih zemalja koje nisu članice EU, a trenutno uživaju bezvizni režim, uključujući SAD, Australiju i Kanadu. Etias će se izdavati na tri godine ili do isteka pasoša, a apliciranje će biti neophodno prije svakog putovanja u Schengenski prostor.

Uvođenje ovog sistema povezano je s nastojanjem EU da poveća sigurnost na svojim granicama, olakšavajući identifikaciju osoba koje koriste lažne dokumente ili imaju veze s kriminalnim aktivnostima.

Paralelno s Etiasom, EU će u novembru pokrenuti i sistem ulaska i izlaska (EES), koji će zahtijevati biometrijske podatke putnika pri prelasku granice, poput otisaka prstiju i skeniranja lica.

Očekuje se da će ova nova pravila utjecati na način putovanja građana Bosne i Hercegovine, koji će morati planirati unaprijed i osigurati potrebne dozvole prije svakog puta u zemlje EU.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija