Foto: Biznisinfo
Nova zgrada na Trebeviću: Arapi preuzeli lokaciju nekadašnjeg kultnog objekta

Nova zgrada na Trebeviću: Arapi preuzeli lokaciju nekadašnjeg kultnog objekta


Na planini Trebević iznad Sarajeva započela je izgradnja moderne stambene zgrade, koja će obuhvatiti luksuzne apartmane namijenjene prodaji.

Novo zdanje podiže se na mjestu nekadašnjeg Doma invalida, popularnog okupljališta prije rata.

Ovaj objekat ostao je zabilježen i u kultnoj pjesmi grupe Zabranjeno pušenje “Balada o Pišonji i Žugi”, gdje je opisan kao mjesto odakle su titularni junaci odnijeli kasetaš prije nego što su krenuli na more ukradenim autobusom.

Tokom rata, Dom invalida je bio teško oštećen i na kraju je ostao u ruševinama, izvan upotrebe.

Tek prije nekoliko godina, ostaci su uklonjeni kako bi se pripremilo mjesto za novi razvoj. Ograđivanje i pripremni radovi su završeni, a novi objekat će prema planu biti otvoren u oktobru 2025. godine.

Investiciju su preuzele dvije kompanije: Saar d.o.o. Sarajevo i Fahad International d.o.o. Sarajevo. Saar d.o.o. je podružnica firme Saar Global Limited sa sjedištem u Dubaiju, dok je Fahad International d.o.o. u vlasništvu Sulaimana Fahada Alrajhija iz Rijada, Saudijska Arabija.

Ovo ulaganje donosi novu fazu urbanizacije Trebevića, pružajući savremene stambene prostore s pogledom na Sarajevo. Ipak, mnogi se prisjećaju starog Doma invalida s nostalgijom, svjesni da će ovo novo zdanje zauzeti mjesto poznatog objekta koji je bio dio kulturne povijesti grada.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija