Novac nestaje s računa: Organozovani trend online pljački u Bosni i Hercegovini

Novac nestaje s računa: Organozovani trend online pljački u Bosni i Hercegovini


U Bosni i Hercegovini, institucija ombudsmana za zaštitu potrošača zabilježila je rekordan broj žalbi potrošača, pri čemu se ističu sve češće pritužbe na online kupovinu i kriptoprijevare.

Dok se u susjednoj Hrvatskoj bilježe slični problemi, Bosna i Hercegovina suočava se s rastućim izazovima povezanim s online prijevarama koje pogađaju sve slojeve društva.

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača navode da se potrošači sve više žale na online kupovinu i ulaganja koja rezultiraju prijevarama. Rastući trend online trgovine i investiranja odražava se i na povećanje broja prijevara, stavljajući potrošače u rizik od gubitka novca.

Kriptovalutama se posebno često trguje u ovim prijevarama, a žrtve su često obmanute lažnim predstavljanjem kompanija ili institucija.

Stručnjaci upozoravaju na različite oblike kriptoprijevara, uključujući investicijske prijevare, ucjenjivačke prijevare, i lažna predstavljanja putem društvenih mreža ili aplikacija za upoznavanje.

Način komunikacije s potencijalnim žrtvama varira, no zajednički cilj prevaranata je uvjeriti ih da investiraju ili uplate novac u kriptovaluti.

S obzirom na rastući problem kriptoprijevara, potrebno je poduzeti mjere opreza i educirati potrošače o sigurnosti online transakcija. Ovo je izazov koji se ne tiče samo pojedinaca već zahtijeva i saradnju institucija, zakonodavaca i javnosti kako bi se stvorila sigurna online okolina za sve.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija