Novalić na kraju mandata poručio rudarima da mu je želja da uvijek budu adekvatno nagrađeni

Novalić na kraju mandata poručio rudarima da mu je želja da uvijek budu adekvatno nagrađeni


Osumnjičeni u aferi Respiratori, osoba sa američke crne liste i još malo premijer FBiH Fadil Novalić u svoje, i uime Vlade FBiH, povodom 21. decembra, Dana rudara, uputio je čestitku svim rudarima u BiH.

Federalni premijer podsjetio je na nemjerljivo važnu ulogu rudara, koja se posebno potvrdila u aktuelnom periodu inflacije izazvane globalnim krizama, naglašavajući da je rudarstvo jedan od najvažnijih segmenata za jačanje elektroenergetskog sektora, a time i za ekonomski napredak Federacije.

“Ukrajinska kriza sve nas je podsjetila koliko je važno imati svoju energetsku nezavisnost. U vrijeme kada cijene svega na svjetskom tržištu nezaustavljivo rastu, mi smo imali tu sreću da naše građane možemo zaštiti od poskupljenja struje. U tome ne bismo uspjeli da nije naših vrijednih rudara. Raduje me da smo bili u prilici odužiti im se i ispuniti obećanja za poboljšanje njihovog položaja”, izjavio je premijer Novalić.

Izrazio je zadovoljstvo da je nakon zajedničkog socijalnog dijaloga potpisan Kolektivni ugovor za oblast rudarstva u Federaciji BiH, kojim su rudarima povećane plaće.

“U mandatu aktuelne Federalne vlade satnica rudarima povećana je za 50 posto. Sve što smo obećali, ispunili smo u rokovima. Izdvajamo potrebna sredstva iz federalnog budžeta za uvezivanje radnog staža rudarima, ulažemo u sigurnost i modernizaciju naših rudnika”, dodao je Novalić.

Istakao je očekivanje da će se i u budućnosti, zajedničkim naporima sa sindikatima, upravama rudnika i Elektroprivredom BiH, iznalaziti načini za poboljšanje materijalnog statusa rudara u Federaciji BiH, kao i cjelokupnog ambijenta u kojem rade.

“Nikada ne smijemo zaboraviti na obavezu da našim rudarima nastavimo osiguravati bolje uslove života i veću sigurnost na radu. S tim ciljem, povodom 21. decembra, želim i lično da im se obratim porukom. Dragi rudari, vi zaslužujete ogromno poštovanje društva. Želim da za svoj posao uvijek budete adekvatno nagrađeni, te vam upućujem želje za dobro zdravlje i najiskrenije čestitke, uz rudarski pozdrav: „Sretno“, poručio je premijer Novalić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija