Novalić: Nametnuti su uništili suficit FBiH duplo brže od mojih očekivanja

Novalić: Nametnuti su uništili suficit FBiH duplo brže od mojih očekivanja


Osuđeni bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić komentirao je procjene koje je danas iznio Međunarodni monetarni fond (MMF) o ekonomskoj i finansijskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Moji bliski saradnici su prošle godine tražili da procijenim koliko će nametnutoj strukturi trebati da uništi višegodišnji suficit Federacije.

Ja sam tada procijenio, poznavajući njihov modus operandi, da će im trebati 18 mjeseci.

Međutim, iznenadili su me. Konferencija MMF-a u Sarajevu potvrđuje da su uspjeli da to postignu duplo brže od mojih očekivanja”, naveo je Novalić.

Analitičare MMF-a brine to što su u BiH kamatne stope i dalje preniske kao i to što oba entiteta nakon nekoliko godina ponovo bilježe proračunski deficit.

“Rastuće potrebe za finansiranjem vlada teško je zadovoljiti”, upozorila je danas šefica misije MMF-a Alina Iancu dodajući kako je sada najvažnije obnoviti fiskalnu održivost i to prije svega hitnim ograničavanjem tekuće potrošnje, a pri tom očuvati investicijska ulaganja.

Podsjetimo, Fadil Novalić je u svojim posljednjim porukama na Facebooku pred odlazak u zatvor pisao ko se “urotio” protiv njega i SDA. Upravo je spominjao MMF-a, Svjetsku Banku i Amerikance.

Više pročitajte u linku ispod.

Novalić pred odlazak u zatvor: Projekat protiv SDA je detaljno isplaniran, Amerikanci dali 30 miliona dolara da nas maknu



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija