Novalićeva advokatica: “Sve sam saznala iz medija, šokirana sam!”

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog nezakonitih radnji prilikom nabavke respiratora.

Ova informacija nam je potvrđena iz više izvora u bh. pravosuđu, međutim još nije zvanična s obzirom na to da odluka nije otpremljena advokatima i drugim stranama u sudskom postupku.

Prvostepena presuda, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo, osudila je Fadila Novalića na četiri godine zatvora, Fahrudina Solaka na šest godina i direktora “Srebrne maline” Fikreta Hodžića na pet godina. Osim toga, prvostepenom presudom, kompanija Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana od konačne presude.

Premijer, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja ministrica finansija Jelka Miličević za koju nije utvrđeno da je počinila krivično djelo.

Advokati osuđenih su u šoku, te tvrde da nisu dobili ništa zvanično kada su u pitanju konačne, drugostepene presude.

Nina Karačić, jedna od advokatica Fadila Novalića, kazala je za portal Faktor kako je i sama pročitala iz medija oko presude i da je šokirana.

Iz Suda Bosne i Hercegovine ova informacija nije potvrđena.

Kako bi provjerili ove navode pozvali smo i Vasviju Vidović, advokaticu Fadila Novalića, kao i Marselu Bajramović, advokatica Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka.

Međutim, ni branitelji nemaju informacije.

“Bila sam do kraja radnog vremena u kancelariji i do nas nikakava odluka nije stigla. Vi znate da to ništa ne znači, u posljednje vrijeme redovno se dešava da dođe prije u javnost nego kod nas”, kazala je Vidović za portal N1.

Sličnu reakciju imala je i Marsela Bajramović.

“Saznali smo iz medija. Ni optuženi, ni odbrana nema zvaničnu informaciju. Niti smo odluku primili, ako je tačno onda je poraz pravosuđa. Zbog procesnih povreda koje su bili načinjene tokom prvostepene presude. Praksa koja je poražavajuća”, kazala je za portal N1.

Podsjetimo, jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja federalna ministrica finansija Jelka Miličević za koju nije utvrđeno da je počinila krivično djelo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79