Novčanom donacijom Grada Tuzle Granična policija BiH kupila vozila i opremu

Direktor Granične policije (GP) BiH Zoran Galić danas je u radnu posjetu primio gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, u povodu prezentacije vozila i opreme koju je GPBiH kupila s ciljem zaštite državne granice, a nakon što je Grad Tuzla ovoj policijskoj agenciji donirao 120.000 KM u septembru prošle godine.

Svaka donacija je veoma važna

Galić je kazao da će vozila i specijalistička oprema za nadzor granice biti korišteni u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta i suzbijanju ilegalnih migracija,

– Zahvalio bih se Gradu Tuzla i gradonačelniku Imamoviću na nesebičnoj podršci. Ova sredstva namjenski su utrošena za jačanje kapaciteta GPBiH. Pripadnici Granične policije suočeni su s povećanom razinom rizika u obavljanju svojih dužnosti, naročito za vrijeme migrantske krize i iznimno je važan svaki vid donacije koji nam pomaže na učinkovitijoj zaštiti državne granice – istaknuo je Galić, saopćeno je iz GPBiH.

Imamović je rekao kako je potrebno da Granična policija BiH bude snažnija i opremljenija.

– GPBiH je uskraćena za sredstva, što joj onemogućava da ima dovoljan broj obučenih pripadnika i adekvatnu opremu, približnu opremi graničnih policija u Evropi. Ako nije moguće da se iz državnog budžeta osigura više sredstava, moguće je potrebna sredstva nadomjestiti iz entitetskih, kantonalnih, gradskih i općinskih budžeta. Naša inicijativa je da niži nivoi vlasti donesu odluke da iz svojih budžeta izdvoje samo 0,2 posto i naša država će imati dovoljno brojnu, obučenu i opremljenu GPBiH – naveo je Imamović.

Borba protiv prekograničnog kriminaliteta

Dodao je da je Tuzla prošle godine iz svog budžeta izdvojila 0,2 posto sredstava da bi dokazali iskrenost navedene inicijative.

– Grad Tuzla prošle godine izdvojio je 120.000 KM kao grant za jačanje i opremanje GPBiH. O utrošku sredstava smo dobili detaljan izvještaj od GPBiH i ja im zahvaljujem na profesionalizmu i efikasnosti – istaknuo je Imamović.

Galić i Imamović razgovarali su i o stanju na državnoj granici i mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta. U znak zahvalnosti za finansijsku podršku, Galić je uručio zahvalnicu Imamoviću.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79