Nove Izmjene Izbornog Zakona BiH: Sutra hitna sjednica državnog parlamenta

Na sutrašnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) razmatrat će se prijedlozi izmjena Izbornog zakona koje je predstavila Stranka demokratske akcije (SDA). Inicijatori ovih izmjena su poslanici Šerif Špago, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Nermin Mandra i Midhat Čaušević, a zahtjev je upućen kako bi se prijedlog razmatrao po hitnom postupku.

Jedna od ključnih izmjena odnosi se na formiranje biračkih odbora, gdje bi predsjednika i članove odbora imenovala, razrješavala, vodila evidenciju, educirala, certificirala i ocjenjivala Centralna izborna komisija BiH.

Među značajnim prijedlozima izmjena je i povećanje broja potrebnih potpisa za kandidaturu za članove Predsjedništva BiH. Prema predloženim izmjenama, taj broj bi se povećao sa sadašnjih 3.000 na 7.000 potpisa.

Ova inicijativa izazvala je široku pažnju i raspravu među političkim subjektima u BiH. Prijedlog SDA stavlja fokus na promjene u procedurama izbora i ulozi izborne komisije, što ima potencijalne implikacije na izborni proces i političku dinamiku u zemlji.

Sjednica će biti od presudnog značaja jer će raspraviti o ključnim aspektima izbornog zakonodavstva, a odluke koje donesu poslanici mogu imati dugoročne posljedice na izborni sustav i političku reprezentaciju u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79