Fikretu Hodžiću slijedi zaplijena 200.000KM: Nije uplatio novčanu kaznu

Fikret Hodžić, osuđen u aferi “Respiratori” na pet godina zatvora, trenutno izdržava kaznu u Vojkovićima.

Pored zatvorske kazne, Hodžić je bio dužan platiti i 200.000 KM novčane kazne prema presudi Suda BiH, koja se odnosi na pravnu osobu “Srebrena malina” za koju je utvrđeno da je raspolagala protupravno stečenom imovinom.

Novčana kazna je trebala biti plaćena u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti presude. Međutim, Hodžić, kao odgovorna osoba za pravnu osobu „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Sućeska Srebrenica, nije izvršio uplatu ni nakon što je opomenut od strane Suda BiH.

Kako je službeno potvrđeno za Avaz iz ove pravosudne institucije, Hodžić nije uplatio novčanu kaznu ni u dodatnom roku koji mu je bio ostavljen nakon opomene.

Zbog neplaćanja, pokrenut je postupak prinudne naplate spomenutog iznosa. Prema Zakonu o kaznenom postupku BiH, član 46, sud određuje rok plaćanja novčane kazne koji ne može biti kraći od 15 dana niti duži od šest mjeseci.

U opravdanim slučajevima, sud može dopustiti da osuđeni novčanu kaznu isplati i u otplatama, s tim da rok isplate ne može biti duži od jedne godine.

Dodatno, Sud BiH je utvrdio, a Apelacijski sud potvrdio, da je Hodžić ostvario imovinsku korist od 694.477 KM koju također mora vratiti. Od tog iznosa, 87.000 KM je već privremeno oduzeto, prema potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta MUP-a Sarajevske županije od 11. lipnja 2020. godine, i pohranjeno kod KDP-a Suda Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, svi računi “Srebrene maline” su blokirani u nekoliko banaka, što dodatno komplicira proces plaćanja kazne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79