Nove predizborne ankete: Željka Cvijanović vodi za predsjedništvo BiH, Jelena Trivić za predsjednika RS-a

Ispitivanje javnog mnjenja u Republici Srpskoj o tome za koga će građani glasati na predstojećim općim izborima u ovom entitetu pokazuje da Željka Cvijanović vodi u utrci za Predsjedništvo BiH, a Jelena Trivić u utrci za predsjednika RS-a.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 3.000 ispitanika. Na pitanje da li će izaći na predstojeće izbore 53.6 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno.

Većina anketiranih dalo bi svoj glas SNSD-u, tačnije 27.1 posto, SDS-u 17.9 posto, PDP-u 15.1 posto, Ujedinjenoj Srpskoj 5.8 posto i Pokretu za državu 5.5 posto. Ostale stranke, po ovom istraživanju, ne bi prešle cenzus od 3 posto.

Za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda trenutno vodi kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović sa 35.7 posto, a slijedi je kandidat SDS-a Mirko Šarović sa 29.8, što joj daje značajnu prednost. Rezultati pokazuju da bi 2.5 posto ispitanika dalo glas Vojinu Mijatoviću.

Postavlja se pitanje koliko bi glasovi Vojina Mijatovića, uz one koji su se izjasnili kao neodlučni, mogli predstavljati ključ u borbi Šarovića i Cvijanović. Mijatović je prije nekoliko dana poslao poruku Šaroviću da je spreman povući kandidaturu u njegovo ime, ukoliko se Šarović odrekne ratnih zločinaca i prizna genocid u Srebrenici.

Jasno je da je to neizvodivo, ali na osnovu predizbornih anketa ostaje indikativno koliko Mijatović može odlučiti u direktnom okršaju kandidata SNSD-a i SDS-a.

S druge strane u utrci za predsjednika Republike Srpske vodi kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić kojoj bi podršku dalo 47.2 posto ispitanika, a slijedi je Milorad Dodik sa 44.9 posto.

Iznenađujući napredak u ovom istraživanju ima koalicija bošnjačkih stranaka.

Istraživanje je uradila agencija Faktor Plus Adria koja provodi kontinuirana i ad hoc marketing istraživanja i ispitivanje javnog mnjenja kako u Srbiji tako i u čitavom regionu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79