Novi sistem naplate putarine u Hrvatskoj odmiče tradicionalnim naplatnim kućicama

Slovačka komppanija Sky Toll, u partnerstvu s TellNet, osvojila je tender za implementaciju novog sistema naplate putarine na autoputu u Hrvatskoj.

Sky Toll se obvezao izgraditi novi sistem za 99.891.850,64 miliona eura s PDV-om, dok je procijenjena vrijednost nabavke bila 100 miliona eura.

Odluka o odabiru uslijedila je nakon šest i po mjeseci razmatranja 10 ponuda, od kojih su pet bile odbijene.

Novi sistem bit će implementiran kod sva tri koncesionara HAC-a, Bina Istre i autoput Zagreb-Macelj.

Velika novost je da će se svi korisnici, bez obzira koji sistem koriste, morati registrovati u sistem te dostaviti broj registracije, državu njena izdavanja i način plaćanja. ENC uređaj bit će vezan uz registraciju vozila te ga njegovi korisnici više neće prenositi iz vozila u vozilo kao sada.

Visina putarine određivat će se prema jediničnoj cijeni po kilometru za različite skupine vozila koju utvrđuje svaki upravitelj i koncesionar. Uz to, uvest će se nekoliko cjenovnih kategorija – ljetna sezona, vožnja vikendom, veća saobraćajna zagušenost.

Novi sistem, koji će se financirati europskim sredstvima, trebao bi biti implementiran u zemlji, a radovi bi trebali biti završeni do 2026. godine.

Ovo je ključni korak uvođenja novog sistema naplate putarine nakon osam godina razmišljanja i planiranja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79