Novi tender MUP-a ZDK: Potraga za dva službena psa, po cijeni od 10.000 KM

Novi tender MUP-a ZDK: Potraga za dva službena psa, po cijeni od 10.000 KM


Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona raspisala je novi tender za nabavku dva rotvajlera nakon što je prethodni ugovor sa dobavljačem SHOT d.o.o. Zenica raskinut sporazumno zbog nemogućnosti ispunjenja obaveza.

Tender, koji je otvoren 30. septembra, traži da jedan pas bude star najmanje šest mjeseci, a drugi godinu dana, uz obavezne tehničke specifikacije. Psi moraju posjedovati mikro čipove, pasoše, biti uredno vakcinisani i imati pedigre. Također, za starijeg psa potrebni su snimci kukova i laktova te certifikat o zdravlju.

Procijenjena cijena za nabavku dva psa iznosi do 8.547,01 KM bez PDV-a, što je znatno niže od prethodnih 10.000 KM. Gradski organi ističu da su istražili tržište i došli do zaključka da je nova cijena realna, dok ostaje nejasno zašto se ranije nije uradila slična analiza koja bi spriječila plaćanje nerealno visokih iznosa.

S obzirom na prethodni postupak, gdje je SHOT d.o.o. ponudio cijenu samo fening nižu od procijenjene, nova aukcija može donijeti povoljnije uslove ukoliko se prijavi više ponuđača. U suprotnom, tender bi mogao ponovo rezultirati s jednim sudionikom, što bi dodatno zakomplikovalo situaciju.

Iako uzrok raskida ugovora nije otkriven, jasno je da nije bila u pitanju cijena, javlja Fokus.ba. U javnosti ostaje pitanje zašto tržište nije ispitano ranije i zašto je MUP bio spreman platiti dvostruko više u prethodnom tenderu. Ova situacija ukazuje na potrebu za boljim upravljanjem javnim nabavkama i većim transparentnostima u postupcima koje provode institucije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija