Novi zakon u TK-u predviđa oduzimanje oružja u slučaju prijave nasilja u porodici

Novi zakon u TK-u predviđa oduzimanje oružja u slučaju prijave nasilja u porodici


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je novi zakon o oružju i municiji koji je u skupštinskoj proceduri nakon skoro godinu dana javne rasprave. Ovaj zakon donosi brojne novine koje su, osim usklađivanja s evropskim regulativama, inicirane posljednjim tragičnim događajima u Gradačcu i Lukavcu. Podsjetimo, u ovim incidentima tri osobe su izgubile život, dok je učenik osnovne škole teško ranio nastavnika pištoljem koji je pripadao njegovom djedu.

Nermin Sulejmanović je u augustu prošle godine, koristeći pištolj za koji nije posjedovao dozvolu, usmrtio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović i još dvije osobe prije nego što je izvršio samoubistvo. U junu iste godine, maloljetnik je teško ranio nastavnika pucnjima iz pištolja registrovanog na njegovog preminulog djeda, čije posjedovanje otac nije prijavio policiji. Novi zakon o oružju i municiji ima za cilj spriječiti ovakve nemile događaje pooštravanjem procedura.

“U buduće će, prilikom upisa u Knjigu umrlih, biti automatski obaviješten državni službenik koji vodi referat o oružju na području određene policijske uprave”, izjavio je Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP-a TK-a. Ova mjera će omogućiti policiji da odmah zatraži predaju oružja od porodice preminule osobe koja je posjedovala oružje.

Posebno će biti tretirano nasilje u porodici i osobe koje posjeduju oružje. U svim slučajevima prijave nasilja u porodici, vatreno oružje će se odmah i bez izuzetka privremeno oduzimati do okončanja postupka, čiji ishod će odlučiti o daljnjim mjerama.

Predstavnici vlasti i opozicije u Skupštini Tuzlanskog kantona slažu se da zakon treba dobiti zeleno svjetlo, posebno zbog odredbi koje se odnose na nasilje u porodici.

“Ovim ćemo sigurno, u skladu s direktivama Evropske unije, pooštriti neke mjere držanja i dobijanja dozvole – neki je neće moći dobiti zato što su nasilnici i imaju prijave u Tužilaštvu ili MUP-u”, rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a.

Opozicija se, međutim, protivi skraćivanju roka važenja oružanog lista s deset na pet godina, navodeći da bi to moglo povećati troškove i komplikovati postupak za one koji već posjeduju oružje.

“Treba vidjeti kako će ta procedura uticati na troškove i dodatne zahtjeve za ljekarska uvjerenja”, ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Podsjećamo, zakon o oružju Bosne i Hercegovine, iako donesen 2010. godine, još uvijek nije usvojen na nivou države, što je dovelo do toga da kantoni u Federaciji BiH preuzmu odgovornost za regulaciju ove oblasti. Tuzlanski kanton, zbog tragičnih događaja u posljednjem periodu, među prvima je započeo proceduru donošenja novog zakona o oružju i municiji koji će regulisati ovu oblast.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija