Novih 5,2 kilometra autoputa će graditi firma iz Širokog Brijega

Širokobriješka firma “Hering” poslala je najbolju ponudu za izgradnju poddionice tunel Kvanj-Buna na koridoru 5C.

Kompanija “Heringa” je sa partnerima poslala najpovoljniju finansijsku ponudu. Sada slijedi evaluacija, a iz širokobriješke kompanije se nadaju dodjeli ugovora. Ponude je poslalo ukupno devet firmi, od kojih je pet iz Kine.

Poddionica tunel Kvanj – Buna duga je 5,2 kilometara. Značajni objekti koji će se graditi su dvocijevni tunel Kvanj, desna cijev dužine 2.645 metara i lijeva cijev dužine 2.720 metara, vijadukt Rotimski potok dužine 320 metara i nadvožnjak, a ostatak trase nadovezuje se na poddionicu Buna – Počitelj koja je u završnoj fazi izgradnje.

Također, u okviru ovog projekta bit će rekonstruirana regionalna cesta Buna – Domanovići ukupne dužine 14,5 km. Predviđeni rok izgradnje je 36 mjeseci.

Izgradnjom dionice Mostar jug – Buna, koja je podijeljena na dvije poddionice Mostar jug – tunel Kvanj i tunel Kvanj – Buna, povezat će se Mostar s evropskom mrežom autocesta i činiti funkcionalnu neprekinutu autocestu od granice Bijača pa sve do ulaska u Mostar, što je od neprocjenjivoga značaja za bh. građane, kompanije i poduzetnike.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79