Novo gradilište u srcu Sarajeva: U bh. metropoli nema mjesta ni za pješačka ostrva

Novo gradilište u srcu Sarajeva: U bh. metropoli nema mjesta ni za pješačka ostrva


Novo gradilište u srcu Sarajeva

U bh metropoli nema mjesta ni za pješačka ostrva

Sarajlije su bile iznenađene kada ih je danas u poslijepodnevnim satima u centru grada dočekalo gradilište. Naime, pješačko ostrvo, jedno od rijetkih, u samom centru grada uskoro bi moglo biti nešto drugo. Iznenađen je i Faruk Kapidžić, bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, trenutno član Državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.
– Kao da ovom gradu nije dosta bespravnih zgrada one kod Drvenije, one na Markalama, desetina objekata na Bjelašnici, vila i restorana u prvoj, terminala nafte i hotela u drugoj i trećoj vodozaštitnoj zoni, stambene zgrade u zoni sporta i rekreacije kod stadiona Grbavica… sada se krenulo i sa pješačkim ostrvom kod Alipašine džamije.

Gradeći bez odobrenja i dozvola na ovaj način ruši se država što je izgleda i cilj ili su planeri i graditelji toliko bahati da ih je baš briga za legalne procedure. Niti za jedno od gore nabrojanih objekata ne postoji legalna dozvola, a ako je i izdata, izdali su je i učestvovali u kriminalu i mijenjanju planova proteklih 15 godina, kadrovi i službenici iz SDA, SDP, SBB, SBiH i sada iz NiP i NS. Dakle, svi koji su se i očešali o vlast u KS i Sarajevskim opštinama, a dijelom i u institucijama koje su na Federalnom nivou, učestvovali su u realizaciji bogaćenja pojedinih investitora i moćnika, nauštrb zajedničkih prostora kojih više gotovo ni nemamo. Pri tome, ne shvataju da se na taj način ruši država te će zbog toga i odgovarati.
Ovo pješačko ostrvo izgleda beznačajno u obuhvatu Grada, ali u datom trenutku i u budućnosti će možda biti prekretnica postojanja i djelovanja državnih institucija u ovoj oblasti i postati načinom postupanja u drugim, složenijim širim obuhvatima.

Zato ćemo sve uraditi da ove radove zaustavimo i da se počinioci kazne u skladu sa odredbama Zakona koji su na snazi.
Otvaranje gradilišta bez dozvole u petak u 18 sati, rade samo oni koji pretpostavljaju da u to vrijeme ne rade inspekcijski organi. I opet su se prevarili.
Svi koji su uključeni u ovaj kriminal odgovarat će.
Ovim putem obavještavam kao član Državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, sve inspekcijske organe na svim nivoima kao i kantonalnu i federalnu upravu policije i sve novinare i portale. Svakako će biti i zvanično obavješteni od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH.

Ko god ne zaustavi ovo, a ima zakonsku obavezu, smatraću ga odgovornim i saučesnikom i tražiću da odgovara, rekao je Kapidžić.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija