Novo rukovodstvo Sarajevo-šuma: Ono što smo zatekli ima ozbiljne indicije na kriminal

Stranka Narod i pravda jučer je održala press-konferenciju na kojoj se govorilo i o stanju u javnom preduzeću Sarajevo šume.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić kazao je da su imenovane upravljačeke strukture.

“Analizom dokumentaciju utvrđeno je da postoje ozbiljne indicije za kriminal i korupciju u ovom preduzeću”, rekao je Okerić.

On je istakao da je sve prijavljeno Uredu za borbu protiv korupcije KS.

“Ovo je samo još jedna poruka da antikoruptivni sistem u KS u koji je jako mnogo uloženo daje rezultate i da je to opravdano. Svaka marka koja se ulaže u taj sistem je ustvari investicija”, naveo je Okerić.

V.d. direktor Sarajevo-šuma Samir Omerović kazao je da je šumarstvo specifična oblast.

“To je ipak izuzetno važna privredna grana u KS. Nažalost, šumarstvo je bilo na marginama i iz stvari koje su vješto vođeno došlo se do toga da ovim resorom nije upravljala struka”, naveo je Omerović.

“Šumarstvo vrlo lako može da egzistira. Imamo šumu, naslijedili smo je. A sve pogrešeke koje napravimo imaju dugoročne posljedice. Ovo je kanton gdje su šume stiješnjenje između pola miliona stanovnika, općina, kantona, ministarstava… Mi ćemo sad raditi drugačije”, naveo je Omerović.

Istakao je da je nova uprava u preduzeću tek mjeseca dana i da se vidi da preduzeće ne stoji dobro.

“Svi ste čuli za sječu šuma i etat, to je srednjoročni plan za 10 godina. Na osnovu toga se prave planovi za funkcionisanje. Kada imate taj plan podijelite na 10 dijelova. Tako osiguravate proizvodnju. Kad dobijete etat imate alat. Ukoliko vi nakon 7 godina uređajnog perioda dođete u poziciju da dva godišnja etata niste iskoristili pitate gdje ste. Od toga preduzeće živi. Ako dva nisu realizirana onda to nije malo, radi se o dvije godine poslovanja. Sve to vodi dugoročnim problemima”, istakao je Omerović, dodajući da nova uprava sad radi na tome da napravi dugoročni plan.

Izvršni direktor Halil Sulejmanović naveo je kako je preduzeće i gubitku jer nije ispunjavalo planove.

“Mi možemo da zaradimo 20 miliona maraka ako ispunimo etat. Ako ga ne ispunimo do kraja, npr. dva, to je onda 13 miliona manje. Ako ne isjecemo nista iduće godine, idu problemi. 2020. godina je bila gubitak od 2,4 miliona. Kada smo mi došli vidjeli smo obaveze od više od 3 miliona KM”, naveo je on.

Podsjećamo, portal Crna Hronika je već pisao o Sulejmanoviću i njegovom imenovanju na ovu direktorsku poziciju. Sulejmanovićeva bliskost ovoj stranci i lojalnost koju pokazuje putem društvenih mreža nisu prošle nezapaženo kod imenovanja u upravu Kantonalnog javnog preduzeća.

Sjećate li se momka rođenog 1993. koji je bio predsjednik boračkog udruženja: Sada je imenovan na novu direktorsku poziciju!

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79