Novo sankcioniranje SAD-a: Sankcije za više od 280 osoba i entiteta

Novo sankcioniranje SAD-a: Sankcije za više od 280 osoba i entiteta


Sjedinjene Američke Države su nedavno proglasile sankcije protiv više od 280 pojedinaca i entiteta kao odgovor na vanjsku agresiju i unutarnju represiju Rusije, prema saopćenju iz State Departmenta.

Na listi sankcioniranih subjekata nalaze se pojedinci i firme iz Rusije, Azerbejdžana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske. Ova akcija obuhvata više od 80 subjekata i pojedinaca, uključujući one koji podržavaju razvoj energetskih, metalurških i rudarskih kapaciteta Rusije, kao i izvozne aktivnosti koje krše sankcije te pružanje podrške ruskom ratu protiv Ukrajine.

State Department je također obavijestio Kongres o namjeri da se poduzmu mjere u skladu sa Zakonom o kontroli hemijskog i biološkog oružja i eliminaciji ratovanja iz 1991. godine, u vezi s navodnom upotrebom hemijskog oružja protiv ukrajinskih trupa. U skladu s tim, Ministarstvo ponovno uvodi ograničenja na strano vojno finansiranje, kreditne linije američke vlade i izvozne dozvole za odbrambene artikle i predmete osjetljive na nacionalnu sigurnost koji se šalju u Rusiju. Dodatno, sankcionirani su i neki ruski vladini entiteti povezani s programima hemijskog i biološkog oružja, zajedno s četiri ruske kompanije koje su im pomogle.

Osim toga, tri osobe su također sankcionirane u vezi sa smrću Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru.

“Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sve raspoložive mehanizme kako bi ograničile podršku ruskoj vojno-industrijskoj bazi i smanjile rusko korištenje međunarodnog finansijskog sistema za daljnje vojne akcije protiv Ukrajine. Nastavljamo podržavati ruske građane koji teže demokratskim promjenama i Ukrajince koji se bore za svoju neovisnost od ruske agresije”, navodi se u saopćenju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija