Novo zanimanje u Zenici: Instalateri fotonaponskih sistema

Novo zanimanje u Zenici: Instalateri fotonaponskih sistema


Gašenje rudnika i prelazak na obnovljive izvore energije predstavljaju nove izazove za našu državu. Ovaj proces također donosi izumiranje nekih zanimanja koja su decenijama bila popularna. U skladu s tom tranzicijom, nastaju potpuno nova zanimanja koja će biti ključna na tržištu rada u budućnosti.

U Industrijskoj školi u Zenici je organiziran okrugli sto pod nazivom “Najava novog zanimanja: Instalateri fotonaponskih sistema”. Ovaj projekat se realizuje u saradnji Centra za ekologiju i energiju i švicarskog Caritasa, uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor Industrijske škole Zenica, Selvedin Botić, istakao je za FTV da će učenici koji završe ovo novo zanimanje biti osposobljeni da planiraju, instaliraju i održavaju fotonaponske sisteme, kao i solarne toplinske sisteme. Ovo će odgovoriti na potrebe poslodavaca za visokokvalitetnom radnom snagom u oblasti obnovljivih izvora energije.

Uvođenje novog zanimanja je ključno zbog rastuće potražnje na tržištu rada za ovakvim specijalistima. Do sada su se znanja iz ove oblasti najviše sticala kroz neformalno obrazovanje, ali je sadašnja integracija ovog zanimanja u formalni obrazovni sistem od suštinskog značaja.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Mirza Mušija, naglasio je važnost obrazovanja kadrova za budućnost u oblasti obnovljivih izvora energije. U skladu s obavezom države da do 2050. godine postigne dekarbonizaciju i tranziciju energetskog sektora, instalacija fotonaponskih sistema će postati neophodna aktivnost.

Projekat podržava švicarski Caritas, koji je uložio značajne napore u edukaciju nastavnog kadra i integraciju učenika u praksu u realnom sektoru. Fuad Imamović, rukovodilac projekta, istakao je da je cilj integrirati školski sistem s realnim sektorom i aktivirati trenutno nezaposlene osobe.

Upotreba sunčeve energije ima ogroman potencijal i očekuje se da će njen značaj rasti u budućnosti. Uvođenjem fotonaponskih sistema na krovove domaćinstava, građani će moći postati proizvođači električne energije, što će dodatno podržati energetsku tranziciju.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, istakla je važnost obučenih kadrova za montažu i održavanje fotonaponskih sistema, s obzirom na to da je njihov vijek trajanja oko 30 godina.

Učenici koji završe obuku za instalatere fotonaponskih sistema biće spremni za izazove tržišta rada u narednim godinama, obavljajući poslove koji su neophodni za održivu budućnost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija