Noževima ubili vršnjaka ispred pekare: Ristić pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora

Dvadesetpetogodišnji Goran Ristić iz Brčkog pravosnažno je osužen na 13 godina zatvora za ubistvo svog vršanjaka Miloša Droce ispred pekare “Dan i noć” u Brčkom u maju 2015. godine.

rema informacijama iz Tužilaštva Brčko distrikta, nakon ponovljenog suđenja za ubistvo Droce, tokom kojeg su izvedeni dodatni dokazi odbrane, te žalbenog postupka Ristiću je potvrđena ranije izrečena kazna zatvora u trajanju od 13 godina.

– U međuvremenu, u završnu fazu ušao je i dokazni postupak po optužnici protiv Mirka Bosnića, koji je po izručenju BiH zbog ovog teškog krivičnog djela također izveden pred nadležni sud Brčko distrikta – kazali su iz Tužilaštva.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Bosnića i Ristića da su 23. maja 2015.godine u brčanskom naselju Grčica upotrebom noževa ubili tada 23-godišnjeg Drocu. Njima je stavljeno na teret da su podmuklo ubistvo ovog mladića počinili nanošenjem dubokih ubodnih rana u predjelu vrata, leđa i nadlaktice.

– Na odvojenim pretresima Tužilaštvo je u oba slučaja neposredno izvelo blizu četiri stotine materijalnih dokaza, te saslušalo preko 20 svjedoka, kao i veći broj vještaka angažiranih iz područja više užih specijalnosti važnih za dokazni postupak – naveli su iz ove pravosudne institucije.

Tužilaštvo je dokazivalo optužne navode prema kojima Droca tada nije bio u mogućnosti suprostaviti se Bosniću i Ristiću u položaju između njih dvojice u koji su ga doveli u namjeri da ga ubiju, a potom mu nanijeli trinaest ubodnih i jednu reznu ranu, usljed kojih je i nastupila njegova nasilna smrt.

Nepravosnažnom presudom Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Ristić je prvobitno bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, koja je potom po žalbi odbrane smanjena za jednu godinu.

Nakon novog žalbenog postupka osuda na 13 godina zatvora za krivično djelo ubistvo je potvrđena i kao takva postala pravosnažna.

Podsjetimo, osuđeni Goran Ristić je nakon ubistva Droce vrlo brzo otkriven i uhapšen, dok je optuženi Bosnić uhapšen nakon bjekstva i višemjesečnog skrivanja u susjednoj Republici Srbiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments