NSRS razmatra zakone kako bi otvarili račune firmama pod američkim sankcijama

Foto: Dražan Pozderović

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je raspravom o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja po hitnom postupku.

Ministrica finansija RS, Zora Vidović, podsjetila je poslanike da je NSRS omogućila poreskim dužnicima otpis kamate u cijelosti ako do 1. jula ove godine otplate glavni dug.

“Na ovaj način prikupljeno je oko 3,7 miliona KM poreskog duga”, izjavila je Vidović, dodajući da se sada predlaže produženje roka do kraja godine.

Na dnevnom redu sjednice nalazi se i set zakona kojim je predviđeno da Investiciono-razvojna banka RS može obavljati platni promet i primati novčane depozite.

Ove zakone je predložila Vlada RS kako bi, između ostalog, firmama koje su sankcionisale Sjedinjene Američke Države omogućila otvaranje računa u IRB RS.

Predsjednik NSRS, Nenad Stevandić, izjavio je da je planirano da parlament zasjeda tri dana, od utorka do četvrtka, s nastavkom sjednice 9. jula.

Po završetku redovne sjednice, NSRS će odmah nastaviti s radom na posebnoj sjednici s jednom tačkom dnevnog reda: Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa RS i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima, po prijedlogu narodnih poslanika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79