Objavljeni detalji o ograničavanju cijena ruske nafte

Objavljeni detalji o ograničavanju cijena ruske nafte


Nakon što su zemlje G7 danas i zvanično uvele ograničenje cijena ruske nafte na 60 dolara po barelu, na stranici Evropske komisije objavljeni su i detalji ove odluke.

Između ostalog, Evropska komisija je saopćila i šta ograničavanje cijena znači u praksi.

“Ograničenje cijene nafte na 60 dolara po barelu poslužit će za stabilizaciju globalnih cijena energije koje je rat Moskve protiv Ukrajine podigao. To će pomoći u rješavanju inflacije i održavanju troškova energije stabilnim u vrijeme visokh troškova što predstavlja veliku brigu za sve Evropljane”, naveli su.

Ono što je zanimljivo, a što su pojasnili iz Evropske komisije, cijena od 60 dolara se u budućnosti može mijenjati.

“Granična cijena je za sada fiksna, ali se s vremenom može prilagoditi. Nakon što je početna granica postavljena, cijena može biti izmijenjena u budućnosti kako bi održavala razvoj tržišta i tehničke promjene. Tu treba uzeti u obzir niz faktora, efikasnost mjera, implementaciju, međunarodno pridržavanje i usklađenost te razvoj tržišta”, pojašnjavaju iz Evropske komisije.

Također, naglašeno je kako postoje i države koje će biti izuzete od ove odluke.

“Ograničenje cijena ni na koji način ne utječe na potpunu zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata u EU. Posebni izuzeci dogovoreni su već u prethodnim paketima sankcija. Ovi izuzeci omogućavanju određenim državama članicama da nastave uvoziti sirovu naftu iz Rusije zbog svoje specifične situacije ili uvoze sirovu naftu pomorskim putem ako je opskrba naftovodom prekinuta iz razloga koji su van njihove kontrole”, ističu iz Brisela.

U detaljima odluke, EU je govorila i o tome kako se zabrana transporta ruske nafte iznad 60 dolara odnosi na sva plovila Evropske unije.

“EU se suzdržava od usvajanja sankcija koje imaju eksteritorijalnu primjenu. Za gornju granicu cijena nafte, G7 poziva sve zemlje da se pridruže primjeni ove odluke. Ako pristanu da se pridruže, to znači da se slažu da kupuju naftu po cijeni od 60 dolara ili ispod. To će im omogućiti da imaju koristi od transporta i drugih usluga kao i niže cijene. Ako ne primijene odluku, to znači da kupuju naftu iznad cijene od 60 dolara i operateri iz EU neće moći transportovati takvu naftu u te zemlje, niti im obezbijediti finansiranje ili osiguranje”, saopćili su.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija