Objavljeni revizorski izvještaji državnih institucija: Milione potrošili na službena vozila

Više miliona maraka državne institucije tokom prošle pandemijske godine potrošile su na održavanje službenih automobila, gorivo, gume, pranje, osiguranje… Pokazali su to revizorski izvještaji koje je objavio Ured za reviziju institucija BiH.

Brojne nepravilnosti

Državna ministarstva, Parlament BiH, Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH i Predsjedništvo BiH prošle su godine raspolagali s najmanje 138 službenih vozila. Međutim, u ove podatke ne ulazi 91 specijalizirano vozilo koje su na raspolaganju imala diplomatsko-konzularna predstavništva naše zemlje i za koja su građani izdvojili više od 517.130 KM.

Revizori su za određena ministarstva imali i ozbiljnije zamjerke kada je u pitanju upotreba službenih vozila.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH je na korištenje službenih vozila potrošio 113.000 KM, što je za 23.400 KM više nego u 2019. godini. Raspolagali su s devet auta, a državni revizori su ustanovili da se točilo i gorivo koje nije bilo ugovoreno.

Parlament BiH je za upotrebu službenih vozila u 2020. godini potrošio 123.813 KM. Na raspolaganju je bilo 13 automobila.

Predsjedništvo BiH je prijavilo 317.960 KM troškova za 39 službenih vozila. Između ostalog, revizori su uočili visoke troškove za popravke službenog vozila Audi A8 (22.636 KM). Ukupni troškovi za službena vozila Ministarstva finansija i trezora iznosili su 74.072 KM, a na raspolaganju je bilo šest vozila.

Lokalne vožnje

Ministarstvo komunikacija i prometa je na službena vozila potrošilo 50.605 KM, a raspolagali su s njih devet. Ministarstvo sigurnosti je imalo 69.129 KM troškova za upotrebu vozila, a raspolagali su s njih 22. Zabilježeno je da su pod „lokalnim vožnjama“ prelazili i po 100 kilometara dnevno.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je ekonomski neopravdano ulagalo u održavanje auta u kabinetu ministra Staše Košarca. Za održavanje vozila Audi A6 iz 2015. godine potrošeno je skoro 20.000 KM. Ovo ministarstvo je na upotrebu službenih auta prošle godine dalo ukupno 89.724 KM, a imali su na raspolaganju osam vozila.

Poseban slučaj

Ministarstvo odbrane BiH je prošle godine imalo oko 3,2 miliona KM izdataka za upotrebu službenih vozila, ali treba imati u vidu Oružane snage BiH, koje imaju i helikoptere, oklopna vozila. U revizorskom izvještaju za Ministarstvo odbrane navedeno je da je Ministarstvo imalo 20 službenih vozila i jedno specijalizirano, dok nisu navedeni podaci za Oružane snage BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79