Regija Obustavljena potraga za crnim panterom u Vojvodini: Ili ne postoji ili je...

Obustavljena potraga za crnim panterom u Vojvodini: Ili ne postoji ili je pobjegao, možda i u Hrvatsku

Nakon višednevne pretrage Prigrevačke šume u okolini Apatina i tamošnje Banje Junaković, kojoj je bio cilj da demistifikuje vijesti o pojavi crnog pantera, odnosno leoparda ili jaguara crnog krzna, dronovi i termalne kamere koji su tom prilikom korišteni, spakovani su, a potraga za navodnom velikom divljom mačkom je do daljnjeg suspendovana.

Prema izjavi Nemanje Ivanovića, pomoćnika pokrajinskog sekretara poljoprivrede za sektor lovstva, datoj javnom medijskom servisu, potraga koju je on koordinisao, u ovom momentu je suspendovana, iako su svi učesnici u njoj spremni da je nastave ukoliko se pojave novi dokazi o tome da se u ovom ataru nalazi egzotična divlja velika mačka.

Kako je Ivanović rekao, nakon detaljnog pregleda terena koji je trajao danima, nije pronađen ni jedan nedvosmislen dokaz o postojanju ovog predatora u šumama i na poljima oko Apatina, odnosno u ovom dijelu Podunavlja. Nisu pronađeni relevatni tragovi na tlu, boravka i ishrane same zvijeri niti su prijavljena nova viđenja ovakve životinje, pa je osnovan zaključak da su pojedina svjedočenja i nedovoljno jasan video snimak isuviše “klimavi” dokazi koji bi opravdali dalje angažovanje brojnog ljudstva, stručnjaka i opreme u potrazi za najverovatnije nepostojećom zvijeri.

Ili je zvijer uznemirena potragom vrlo brzo otišla sa ovog terena ili zapravo nije ni postojala, već se radi o uobrazilji očevidaca izazvanoj nedovoljnim poznavanjem ovakve životinjske vrste, smatraju stručnjaci palićkog Zoološkog vrta, koji će preventivno, baš kao i lovočuvari Javnog preduzeća Vojvodina šume i pripadnici MUP Srbije, ostati u pripravnosti ukoliko bude potrebno da se potraga za crnim panterom nastavi

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM