Od 20. maja počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

Na prostoru Federacije BiH od 20. maja ove godine trebala bi početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji podrazumijeva i zabranu pušenja u javnim prostorima.
Pomenuti Zakon, između ostalog, definiše i osiguranje odvojenog prostora za pušače, njegovu površinu u odnosu na veličinu objekta ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma, obezbjeđenje adekvatnog ventilacijskog sistema, te postavlajnje grafičkog znaka zabrane pušenja. Za osiguranje provedbe zabrane pušenja u javnim prostorima obavezni su vlasnik i korisnik prostora, u kojem je pušenje zabranjeno, dok su za prekšioce ovog Zakona predviđene i kazne, koje iznose i do 15.000 KM.

“Zakon će se primijeniti sigurno i mi ugostitelji ga pozdravljamo, jer nam je u interesu zdravlje naših građana, ali prethodna pandemija korone i aktuelna inflacija dovela je ugostitelje u nezavidnu ekonomsku situaciju, zbog čega nisu spremni praviti posebne sale za pušače i nepušače, te ventilacijske sisteme, kao i ostale posebne uslove, koje podrazumijeva ovaj Zakon i malo ko od ugostitelja će u ovom trenutku moći to ispoštovati”, kaže Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti Udruženja privrednika Zenica.

“Mi se sada borimo za opstanak, tako da se dosad nismo pripremali za primjenu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, ali ne zato što smo neodgovorni, nego što nemamo finansijskih sredstava za to”, naglašava predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti zeničkog Udruženja privrednika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79