Od pojave afričke svinjske kuge u BiH eutanazirano 48.000 svinja

Od pojave afričke svinjske kuge u BiH eutanazirano 48.000 svinja


U posljednje vrijeme, afrička svinjska kuga je zabilježena na Palama, označavajući prve slučajeve te zarazne bolesti životinja u Sarajevsko-romanijskoj regiji, nakon što je već pogađala istočnu Hercegovinu. Veterinarska ambulanta “Zoo-vet” Pale potvrdila je Srni prisutnost bolesti na tri imanja. Prema izvješću, zaražene životinje, kao i one koje su uginule, stigle su s područja Zvornika.

Veterinarske vlasti ističu da su te životinje prevezene na to područje bez potrebne veterinarske dokumentacije, što je uzrok širenja bolesti. Nakon što je bolest potvrđena, poduzete su odgovarajuće mjere kako bi se suzbila njena daljnja širenja i šteta.

S obzirom na prisutnost afričke svinjske kuge u nekim dijelovima BiH, mnoga kućanstva su ove godine odustala od nabavke svinja zbog straha od bolesti. Međutim, za one koji su nabavili svinje ili ih uzgajaju iz vlastitog uzgoja svinjokolja će ove godine biti drugačija od onih prethodnih godina.

Veterinarski stručnjaci napominju da je klanje svinja za vlastite potrebe dopušteno, ali uz potrebne higijenske i veterinarske mjere. Svinjokolja će se morati obaviti na prostoru koji se može oprati i dezinficirati, a potrebno je također pripremiti jamu za odlaganje otpadnih materijala. Uz to, svaki farmer mora pribaviti potvrdu o zdravstvenom stanju svinja koje planira zaklati.

Zbog prisutnosti afričke svinjske kuge, za svinje koje se nalaze u zaraženim područjima, obvezno je uzeti uzorke slezene i mesa. Meso se može koristiti samo ako su oba uzorka negativna na prisutnost bolesti.

Vlasti su identificirale i nadziru žarišta, te apeliraju na odgovornost u provedbi mjera prevencije kako bi se sačuvalo domaće stočarstvo i zdravlje ljudi. Od početka je eutanazirano 48.000 svinja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija