Od toplih 16°C u BiH do ledene hladnoće od -43,6 u Švedskoj

Danas je u našoj zemlji bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimično slabom kišom. Dok se sutra u Bosni i Hercegovini prognozira umjereno do pretežno oblačno ali i dalje vjetrovito. Kiša se očekuje povremeno u Hercegovini, sjevernim i istočnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, a najviša dnevna od 10 do 16 stepeni.

S druge strane, sjeverozapadna Evropa suočava se s razornim posljedicama oluja sa Atlantika koje su donijele kišu i snijeg, dok na sjeveru Skandinavije vlada izuzetno hladno vrijeme. Oluja je uzrokovala niz nesreća, saobraćajnih problema i žrtava širom regiona.

Trajekt s oko 900 putnika na putu od Norveške do Danske suočava se s nemogućnošću pristajanja u Kopenhagenu zbog snažne oluje. Prema najnovijim informacijama, čeka se poboljšanje vremena, ali se ne očekuje prije sutra ujutro.

Na sjeveru Skandinavije, izuzetno hladno vrijeme ostavlja svoj trag. U švedskom selu Kvikjok na Arktiku, zabilježena je temperatura od minus 43,6 stepeni Celzijusovih, čineći januar najhladnijim u Švedskoj u posljednjih 25 godina.

U južnom gradu Kristijansandu u Norveškoj, obilne snježne padavine rezultirale su zatvaranjem škola i obustavom gradskog prevoza. Oluja je donijela vjetar uraganske snage i na dijelove Engleske i Velsa, uzrokujući prekide elektrosnabdijevanja, poremećaje u željezničkom saobraćaju i zatvaranje puteva zbog poplava.

U Belgiji, jedna 59-godišnja žena iz Istočne Flandrije poginula je nakon što je udarila ograda koju je otkinuo snažan vjetar. Lokalni guverner Karina Van Kauter potvrdila je ovu tragičnu smrt.

U Laplandu na sjeveru Finske, jedna žena je nestala u oluji dok je bila na skijanju, a kasnije je pronađena mrtva ispod lavine. Finska policija nastavlja potragu za njenim djetetom.

Oluja iz Atlantika nastavlja stvarati izazove i nesreće širom sjeverozapadne Evrope, ostavljajući trag razaranja i ekstremnih vremenskih uslova. Građani se pozivaju na oprez i pridržavanje savjeta nadležnih organa u vezi s bezbjednošću u ovim teškim vremenskim uslovima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79