Odbijen Prijedlog zakona o kaznama za vozače koji odbiju testiranje na alkohol i drogu

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasali su protiv Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima, kojim se predviđa uvođenje kazne od 4.000 KM za vozače koji odbiju testiranje na alkohol i drogu.

Predlagač Prijedloga zakona, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, imao je namjeru postići preventivni efekt i suzbiti odbijanje testiranja na narkotike i alkohol.

Predložena kazna od 4.000 KM, šest kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na šest mjeseci trebala je djelovati kao snažan odvraćajući mehanizam.

Poslanik Milan Dunović objasnio je da je visina kazne opravdana kako bi se spriječilo namjerno odbijanje testiranja koje, prema sadašnjem zakonskom rješenju, vozačima može biti ekonomski isplativo.

Uz odbijanje zakona, Dom naroda PSBiH usvojio je više izvještaja i dao saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79