Odbijena tužba protiv Dalide Burzić za neispravno postupanje

“Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je odbila kao neosnovanu žalbu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije. Odluka Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH je konačna”, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz VSTV-a podsjećaju da je ranijom odlukom odbijena disciplinska tužba protiv tužene Dalide Burzić, sada sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, koja je u vrijeme disciplinskog prekršaja koji joj se stavljao na teret bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prema tužbi koja je odbijena, Burzić je nezakonito zahtijevala optuživanje dvojice političara – Semira Efendića i Elmedina Konakovića.

UDT je tokom disciplinskog postupka navodio da je Burzić 2018. izdala uputu da se za saobraćajnu nesreću u kojoj je jedno lice poginulo optuži Efendić a da prethodno nisu bili prikupljeni ključni dokazi, dok Efendić tada nije bio osumnjičen, nego tek prijavljen, kao i da su tek nakon upute tadašnje glavne tužiteljice stigli nalazi obducenta i vještaka za saobraćaj.

Pored toga, prema navodima UDT-a, Burzić je tražila da se procesuira Konaković, te su se pozivali na izjave tužioca koji su navodili da “procesuirati” podrazumijeva pokretanje krivičnog postupka.

Na raniju odluku UDT je uložio žalbu, ali je ona odbijena kao neosnovana.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79