Odgovor iz Islamske zajednice: Da li mogu postiti oni koji rade u sportskim kladionicama?

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na svom sajtu daje mogućnost vjernicima da postavljaju pitanja oko islamskih propisa koji su sporni i nejasni vjernicima, a na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković.

Izdvajamo neka pitanja i odgovore koji se tiču nadolazećeg mjeseca posta ramazana.

Intima u ramazanu

Pitanje:

– Jedno kratko pitanje koje želim pismeno prenijeti onoma koji to ne znaju: da li je dozvoljen intimni odnos bračnih drugova u toku ramazana i kada?

Odgovor prof. dr. Ljevakovića:

-Dozvoljen je intimni odnos između supružnika tokom mjeseca ramazana nakon zalaska sunca pa sve do zore, drugim riječima kazano, između iftara i sehura.

Zekat na dionice

Pitanje:

– Da li se plaća i na koji način zekat na dionice, takođe i na dividendu ako prekogodini?

– Odgovor prof. dr. Ljevakovića:

– Što se tiče zekjata na dionice, daje se 2,5% tržišne vrijednosti na dan davanja zekjata ukoliko njihova vrijednost dostiže iznos nisaba (2.810 KM). Isti je slučaj i sa dividendom. Nju treba pridodati dionicama i dati zekjat na oboje.

Post u kladionici

Pitanje:

Radim u jednoj sportskoj kladionici. Zanima me da li ja mogu postiti, da li to ima smisla? Postila sam ih proteklih godina ali nisam tada tamo radila. Kome god spomenem da bih postila govori da nema smisla i da ne mogu. Zanima me Vaše mišljenje.

Odgovor:

– Bez obzira na činjenicu da radite taj posao, koji sa stanovišta šerijata nije prihvatljiv oblik i izvor zarade za život, smatramo da trebate postiti mjesec ramazana, kao što bilo koji drugi griješnik treba postiti bez obzira na počinjeni grijeh. Malo je onih koji ne čine kakve grijehove, ako ih uopće ima. U hadisu se navodi: “Svaki čovjek griješi, a najbolji među griješnicima su oni koji se kaju i teobu čine.” Milost Allahova obuhvata sve, pa i one koji čine grijehove i kaju se zbog njih. Ramazan je prilika koju svi muslimani i muslimanke trebaju iskoristiti za popravljanje vlastitog stanja, za popravljanje bilansa dobrih djela i brisanje onih loših propustiti niko, pa ni najveći griješnici. Allah odlučuje čiji će post biti primljen – poručio je Ljevaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79