Odlazi li Ryanair sa banjalučkog aerodroma?

Brojni građani neugodno su se iznenadili ovih dana kada su pokušali rezervisati kartu za let sa avio-kompanijom Ryanair, sa banjalučkog aerodroma u terminima poslije marta naredne godine. Obaviješteni su da Ryanair ne prima rezervacije sa banjalučkog aerodroma od 1. aprila. Još više ih je zbunilo što je to moguće sa tuzlanskog aerodroma kod iste ove kompanije. Je li upitan nastavak saradnje sa Ryanair-om?

Rukovodstvo aerodroma ne želi o detaljima. Ističu samo da nastavak saradnje nije upitan i da se sa Ryanairom, koji poput većine avio-prevoznika u ovom trenutku ima problem sa manjkom pilota, pregovara o dodatnim letovima za nove evropske destinacije.

„Što se tiče nas i Ryanaira nema nikakvih problema. Biće bolje. Ići ćemo sa povećanjem operacija. Razgovarali smo sa aviokompanijama i to je to“, govori Milan Račić, direktor Aerodroma Republike Srpske.

Sa činjenicom da Ryanair ne prima rezervacije sa banjalučkog aerodroma nakon marta upoznata je i Vlada RS. Vjeruju u ostanak Ryanair-a i da će menadžment aerodroma sa ovom, ali i drugim low-cost avio-kompanijama dogovoriti nove destinacije. Koliko budu mogli pomoći će u tome, piše BHRT.

„Moram da kažem da bi morala da se uključi i država i RS, na neki način da poboljša uslove na Aerodromu Banja Luka infrastrukturne. Da bi mogli da povećamo kapacitete dolaska i drugih kompanija. Ne samo Ryan Aira“, kaže Predrag Tešić, pomoćnik ministra trgovine i turizma RS.

I u turističkim agencijama se nadaju da će saradnja banjalučkog aerodroma i Ryanaira nastaviti. Eventualni prekid saradnje itekako bi poremetio njihove planove za narednu godinu.

„Mi smo tokom čitave godine imali jako puno individualnih putnika sa banjalučkog aerodroma sa Ryanair agencijom, a isto tako smo imali i grupnih evropskih putovanja. Znači organizovano zajedno sa hotelima. Sa grupnim polascima. Sa transferima. Imali smo dosta grupa u toku prethodne godine tako da se stvarno nadamo da do toga neće doći“, govori Gordana Blagojević, turistička agencija UNIS TURS Banjaluka.

Niskobudžetna avio-kompanija Ryanair sa banjalučkog aerodroma trenutno vozi putnike na osam aerodroma u pet evropskih država i čini oko 60 odsto prometa na ovom aerodromu. Za jedini međunarodni aerodrom u RS gubitak Ryanaira bio bi veliki udarac. Za putnike još veći.

„Nije dobro za naše građane. Nije dobro za našu dijasporu. Da može doći u situaciju da nema tih letova. Mislim da za Banjaluku i uopšte za ovaj dio BiH niskobudžetski avionski prevoz prema Evropi je neophodan i mora se nači alternativa ukoliko bi Ryan Air prestao da leti”, jasan je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Banjalučki aerodrom ovu godinu završiće sa rekordnih 350 hiljada putnika. Za iduću godinu imaju ambciozne planove. Namjera im je da se sa njihove piste preveze pola miliona putnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79