Oglasila se IZ: Džematlije i naše članove je zbunio način kako jedan vjerski službenik izlazi iz službe koristeći metode i riječi

Oglasila se IZ: Džematlije i naše članove je zbunio način kako jedan vjerski službenik izlazi iz službe koristeći metode i riječi


Oglasio se Medžlis Islamske Zajednice Travnik sa svojim saopštenjem u vezi članka kojeg smo objavili na našem portalu dana 30.11.2022. godine pod naslovom “Dugogodišnji efendija iz Travnika dao otkaz zbog mobinga”.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Dugogodišnji efendija iz Travnika dao otkaz zbog mobinga i diskriminacije na poslu: “Hoće da privatizuju džemat”

Poštovani članovi Islamske zajednice, braćo i sestre,

Ovim putem Vas želimo obavijestiti o dešavanjima u džematu Turbe i našem Medžlisu a o kojima se priča i piše, posebno na društvenim mrežama. Cilj nam je da Vama, članovima IZ, džematlijama i prijateljima prenesemo zvaničnu verziju situacije.

Riječ je o zahtjevu za raskid Ugovora o radu zaposlenika A. Z., imama Stare džamije džemata Turbe. Svaki zaposlenik ima pravo na raskid ugovora, i u tom smislu nekoliko imama je već promijenilo radno mjesto. No navedeni razlozi koji su navodno imenovanog zaposlenika potakli na taj čin su neosnovani i zlonamjerni, te zasnovani na potvori i neistini.

Džematlije i naše članove je zbunio način kako jedan vjerski službenik izlazi iz službe koristeći metode i riječi koje vjernik, a posebno onaj koji vjeri podučava, ne bi smio nikako koristiti.

Imenovani je već duže vrijeme poznat po neprimjerenim objavama i komentarima u pokušaju dezinformisanja javnosti na svom FB profilu.

Ovom prilikom želimo istaći sljedeće:

Zaposlenik A. Z. je više puta prijavljivan za svoje postupke od strane Džematskog odbora Turbe na šta se poslodavac morao oglašavati.

Zaposlenik A. Z. nikada nije pristao potpisati novi Ugovor o imamskoj službi, dok su svi ostali imami Medžlisa to učinili.

Zaposlenik A. Z. je kontinuirano od 2018. godine svoga poslodavca mnogo puta prijavljivao na raznim adresama unutar Islamske zajednice (Muftijstvo, Rijaset, Ustavni sud IZ) za povredu prava, mobing, degradaciju i sl. i sve prijave su odbijene kao neosnovane.

Disciplinski je odgovarao pred komisijama na više nivoa u hijerarhiji Islamske zajednice, a posljednje pravomoćno rješenje Disciplinske komisije Rijaseta o težoj povredi radne discipline rezultiralo je finansijskom sankcijom.

Medžlis je morao kao poslodavac provoditi i pravosnažnu presudu Općinskog suda Travnik u pogledu odbijanja imenovanom od plaće po građanskoj parnici.

Poslodavac je zaprimio i druge prijave fizičkih i pravnih lica protiv zaposlenika A. Z. za nekorektno ponašanje.

Zaposlenik A. Z. je putem društvenih mreža u javnost iznosio klevetu i potvore na Džematski odbor Turbe i Medžlis koje ovim saopćenjem za javnost odlučno demantiramo.

Izvršni odbor Medžlisa je na 21. redovnoj sjednici od 28. 11. 2022. godine prihvatio zahtjev zaposelnika za raskid Ugovora o radu.

Medžlis je u proteklom periodu zbog prijava zaposlenika A. Z. imao kontrole i inspekcije različitih nivoa. Kontrole su jasno pokazale neutemeljenost prijava.

Islamska zajednica je predmet mnogih napada i uspješno se nosi sa time poštujući sve pozitivne zakonske propise, posebno Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica.

Medžlis IZ Travnik, kao institucija Islamske zajednice kojom upravlja Izvršni odbor od 15 članova i Skupština od 45 članova, te Džematski odbor Turbe ne mogu dozvoliti bilo kome da iznosi neistine i potvore na naše zaposlenike i rukovodioce, niti će dozvoliti da neko kalja naš ugled.

Molimo Allaha, dž. š., da nam podari Svoju milost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija