Oglasili se uz Vijeća za štampu i online medije:OsudilI korak Vlade RS ka kriminalizaciji klevete

Oglasili se uz Vijeća za štampu i online medije:OsudilI korak Vlade RS ka kriminalizaciji klevete


Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH oštro je osudio najnovniji potez Vlade Republike Srpske koja je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, čime uvodi klevetu u krivično zakonodavstvo.

 

Kako navode iz Vijeća, time se direktno ugrožava ionako upitna medijska sloboda i pravo na slobodu izražavanja.

 

“Dužnost medija u demokratskim društvima je da donose, objavljuju sve informacije, propituju i istražuju o svakom pitanju koje je od javnog interesa i značaja za građane, i dajući nadležnost tužiocu da ispituje i analizira novinarske priloge i tekstove po svakoj prijavi, predstavlja direktno miješanje u novinarski posao koji ima svoje regulatore i samoregulatore”, saopštilo je Vijeće za štampu i online medije.

 

S obzirom da je pitanje klevete već bilo uređeno Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske, Vijeće za štampu i online medije u BiH postavlja pitanje zašto je vlastima u Republici Srpskoj kriminalizovanje klevete pitanje koje je dobilo status hitnosti i prioritet.

 

“Uprkos brojnim apelima i upozorenjima da se radi o flagrantnom gušenju medijskih sloboda koje vodi neminovnom gašenju ionako malog broja medija i medijskih profesionalaca, predviđene su kazne do čak 50.000 KM”, navodi se u saopštenju Vijeća.

 

Upravni odbor Vijeća pozvao je sve relevantne organizacije i  udruženja koja se bave pitanjima ljudskih prava, medije i medijske profesionalce, da se odmah uključe u dalju javnu raspravu i pravnu borbu protiv kriminalizovanja klevete koja, kako navode, ne vodi nikakvom “poboljšanju medijske scene i javnog prostora”, nego u direktno gašenje i gušenje novinarskih prava i sloboda.

 

Podsjećamo, Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske, nakon današnje sjednice Vlade RS na kojoj su ministri razmatrali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, rekao je da se slučaju povrede ugleda i časti, uvodi , između ostalog, odredba za uvredu i klevetu.

 

“Unosi se nova glava, koja glasi “Krivična djela protiv časti i ugleda” i prvo krivično djelo, koje je tu definisano je uvreda, koja jasno i eksplicitno kaže da ko uvrijedi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM”, rekao je Bukejlović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija