Oglasio se direktor o 61.000 KM potrošenih na “asgdvasd”: Računovođa pogriješio kad je slagao tablicu

Nakon što je vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostar Irma Baralija ukazala na nepravilnost u izvještaju poslovanja Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosača o trošenju 61.000 KM, oglasio se direktor te institucije Danijel Vidović.

“Obaviješten sam da je vijećnica u Gradskom vijeću Grada Mostara Irma Baralija na svom privatnom Facebook profilu objavila izvadak iz godišnjeg izvješća o poslovanju naše ustanove popraćen ironičnim komentarom. Vidim da je uslijedio niz reakcija, kako na profilu cijenjene vijećnice tako i pojedinih novinara. Neki su počeli zlobno komentirati po društvenim mrežama, neki su me zvali tražeći pojašnjenje, a neki su i bez pojašnjenja shvatili da je riječ o omašci”, navodi Vidović.

Dodaje kako zbog iznesenog izvještaja u javnost sa pogreškama među kojima su imenovanja portira kao vratar pisani pod vrtlar, uslijedio niz “senzacionalni naslova i borbe za klikove”.

Ističe kako ne zamjera to, kao ni Baraliji koja, “u svemu i svačemu vidi kriminal i lopovluk kako bi se dalo zaključiti iz njezine ironije”.

“Ima toga puno svuda oko nas…”, ističe Vidović.

U Mostaru više od 61.000 KM javnih sredstava potrošili na “asgdvasd”

Dodaje kako su pogreške u izvještaju uočili i vijećnici Marko Novak (HDZ BIH) i Adil Šuta (SDA), ali su ga oni za razliku od Baralije o tome obavijestili telefonski i e-poštom.

“Ali kako Baralija nije mogla sačekati utorak, 11. maja kad je zakazana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se razmatrati izvješća ustanova pa je na svom profilu javno objavila dvije stranice iz našeg izvješća i ja ću ovdje javno pojasniti jer javnost i s pogreškom u izvješću i bez nje ima pravo znati na što se troši novac u gradskoj ustanovi. Vjerujem da gospođi Baraliji ne bi pala kruna s glave da nas je kontaktirala kao njene kolege vijećnici Novak i Šuta”, ističe direktor HDHS-a Kosača.

Kad je sporna stavka 613-9 “asgdvasd” u pitanju, kako pojašnjava, tu treba stajati “Ugovorne i druge posebne usluge”.

“Iznos ostaje isti, a on čini zbroj svih pojedinačno razloženih stavki od broja 619-911 do 613-992. Ukratko, računovođa je pogriješio kad je slagao tablicu, a ja kao odgovorna osoba pogriješio što nisam detaljno pregledao prije potpisivanja i slanja izvješća gradskoj Službi za kulturu. Zbog toga s naše strane isprika svima koji su našom krivicom možda dovedeni u zabludu”, ističe Vidović.

Kako su dijelovi izvještaja već završili u javnosti, Vidović je odlučio da ga objavi cjelovito, s ispravljenim uočenim pogreškama, pozivajući one koji uoče pogrešku da mu jave.

“Ukoliko ima još kakvih nejasnoća svi imaju pravo obratiti se vijećnicima kao našim predstavnicima i putem njih reagirati na sjednici zakazanoj 11. maja, po 9. točki dnevnog reda”, poručio je direktor Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79